JAS

Guld till Stockholms F16

När Distriktlags-SM avgjordes var det Stockholm som var landets bästa distrikt på flicksidan. - Det som i slutändan gör att vi vinner kan sammanfattas med de slagord som vi har tagit fram tillsammans under vår resa till SM: engagemang, ödmjukhet och KBK, säger Johanna Spetz till IBnytt.

Precis som på killsidan, så blev det även Stockholm som tog hem det på tjejsidan. Distriktet kunde därmed fira dubbla guld och på nytt visa vilket starkt distrikt man är i dessa sammanhang.

Likt pressen fanns på distriktets killar att prestera, så fanns den även på tjejerna, då Stockholm sågs som en av favoriterna vilket man oftast gör i dessa sammanhang.

– Stockholm har ju alltid varit ett talangfullt distrikt med stort utbud av bra spelare och tränare, så jag kan förstå att vissa såg oss som favoriter inför SM. Själv kände jag att Värmland och Dalarna skulle vara starka, Skåne var också lite av ett wildcard, säger Johanna Spetz till IBnytt.

Man inledde gruppspelet fint och tog tre raka segrar mot Skåne, Värmland och Hälsingland. En på pappret, tuff grupp.

– Tre raka segrar i gruppen är facit på att vi var redo och taggade från första tekningen i varje match. Vi har en bra inställning där vi peppar varandra från bänken hela tiden. Jag tror det är anledningen till att vi orkar skapa lägen ända in i sista perioden, vilket är nödvändigt om man vill ta sig till ett slutspel.

Kvartsfinalen blev en behaglig resa om man ser till siffrorna. Hela 9-2 mot Gästrikland till sist.

– Det var aldrig enkelt! Alla lag bjöd på bra motstånd. Att vi producerat mycket framåt beror på att vi har en hel del hungriga snipers som stänker in alla mackor som levereras bakifrån!

I semifinalen väntade Dalarna, som Spetz nämnde ovanför som en stark kandidat till att utmana om guldet i denna upplaga.

– Planen var väl att köra på som tidigare- man ändrar aldrig ett vinnande koncept! Vi fokuserade på vår egna prestation eftersom det är det enda vi kan påverka.

Även där blev det till sist en behaglig resa om man enbart ser till siffrorna. 5-0 slutade det, något som vittnar om hög klass då det ändå var en semifinal.

– Jag tyckte vi hade hyfsat koll på deras vassaste spelare. De skapade några farliga lägen men vår All Star keeper Wilma spikade igen kassen som vanligt och såg till att vi säkrade en finalplats.

Västergötland väntade i finalen. Kände ni själva en press inför då många såg er som favoriter?

– Visst kände man en viss press. Hundratals på läktaren och lika många som tittade via SVT Play. Västergötland hade egentligen drömläge som underdogs medan vi förväntades kamma hem dubbelguldet till Stockholm efter killarnas final. Det var nervöst, men det är också då man spelar som bäst, tycker jag.

Det var dock Västergötland som inledde bäst och gjorde 1-0 genom Ellen Nyman. Stockholm kunde dock vända till 1-2 och i den andra perioden ryckte man och gick upp till 1-5. Till sist slutade matchen 2-6 och det dubbla guldet var säkrat.

– Vi har haft helt fantastiska coacher under SM. Under första perioden i finalen är vi spända och saknar flyt, men under pausvilan är det just tränarna som skakar liv i oss. Vi hade två perioder till på oss att visa vad Stockholm går för. Dessutom var det våra sista 30 minuter tillsammans på planen någonsin! Om det inte ger ett lag energi till att göra ett ryck så vet jag inte vad. Det som i slutändan gör att vi vinner kan sammanfattas med de slagord som vi har tagit fram tillsammans under vår resa till SM: engagemang, ödmjukhet och KBK.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar