IBK Dalen

Sirius vann viktig seger i kampen om slutspel

Sirius mot Dalen, två taktiskt inriktade lag som hade läst på varandra väl sedan förra mötet. Sirius lyckades bäst och vann över Dalen hemma i IFU Arena inför 502 åskådare.

Jämn match på förhand att vänta i den nedre delen tabellen. Sist lagen möttes så knep Sirius tre poäng borta i Umeå i början av säsongen där man vann med 7-6. Sirius med en stark match senast borta mot Mulljsö där man fick med sig en poäng mot ett Dalen som kommer från en förlust hemma mot Växjö.

Rävspel med mersmak

Snäll öppning av matchen, där båda lagen inte tog några onödiga risker. Det brukar oftast innebära att det öppnar upp sig för långa bollar och mycket kamp vilket är vad som sker tre minuter in i matchen när Mattias Wallgren påpassligt ser en fri Ketil Kronberg som enkelt stöter in ledningen för bortalaget Dalen.

Dalen fortsätter i samma stil och trycker på mot Sirius. Bra försvar och en duktig Jarno Ihme gjuter mod i Sirius som börjar rulla boll bättre och komma till egna chanser. Är det någon spelare i Sirius man inte ska ge för mycket tid med bollen så är det Jacob Drews som är het framför Dalens mål och plockar påpassligt upp en retur och skjuter upp den i krysset.

Sirius tar sedan över spelet mer och mer genom längre anfall och trycker ner Dalen på egen planhalva. Dalen som ser ganska trygga ut, jobbar hårt med sina snabba spetsar i form av Jonas Svahn och Fredrik Edholm och kommer till några riktigt bra chanser när laget kontrar.

Den unge U19 landslagspelaren Mattias Jansson gör flera väldigt fina byten där han samspelar bra med Jacob Drews och som till slut hittar luckan för att kunna båga in och göra mål bortre burgaveln. Ledning för Sirius och det dröjer inte länge innan Bobby Edberg får stå fri i mitten och prickskjuta in 3-1 på volley för sitt Sirius.

Känslorna börjar komma fram

Sirius kontrollerar sin ledning med långa anfall och en viss frustration börjar synas hos Dalen när laget inte får tag i bollen utan får jaga utan framgång.

När halva matchen är spelad så vaskar tränare Jonathan Brodin om lite i laget och flyttar upp sina forwards för att ställa lite frågetecken hos Sirius backar. Pressen blir inte så mycket till ett vapen då Sirius i sin tur ställer om väldigt snabbt när de spelar enkelt. Det öppnar upp sig mycket i mitten och hemmalaget gör två mål inom loppet av en minut. Med en 5-1 ledning börjar Sirius att rulla på mer folk för att stoppa Dalens forcering där flera skott kommer långt utifrån av skarpa skyttar som Patrick Rokka och Jim Johansson.

Dalen gick ner på folk och började forceringen framåt

Dalen går tillbaka till basic med en hög spets och försöker nypa bollarna i Sirius uppspel för att kunna göra några enkla kassar. Dalen visar upp ett rakare spel med vilja att vinna bollen i offensiva hörnen. Ribbskott och backhandskott från bland annat Ketil Kronberg och Jonas Svahn prövar Jarno Ihme som verkligen agerat piggt idag tillsammans med Sirius försvar.  Tio minuter kvar av matchen smäller Jonas Svahn in reduceringen lågt i borte burgavel efter en väldigt delikat passning av Anton Åkerlund vilket ger hopp till Dalen att kunna vända denna match. Glädjen blir kortvarig bara två minuter senare då  Bobby Edberg enkelt sätter 6-2 fint assisterad av Johan Eriksson.

När det återstår två minuter av matchen plockar Dalen ut målvakten Måns Parsjö-Tegnér och lyckas peta in en reducering i spelet 6 mot 5  genom den Tjeckiske landslagsmannen Patrik Suchanek. Närmare än så kommer inte Dalen och Sirius vinner med 6-3.

Vinsten innebär att Sirius kliver om AIK och upp på samma poäng som Dalen, dock med sämre målskillnad och en match mer spelad.