Allsvenskan

Oerhört mäktigt när publikrekordet slogs

3275 lyder det nya publikrekordet allsvenskan. Ett rekord som sattes i matchen mellan Craftstaden och Kalmarsund och var ett resultat av ideella krafters goda samverkan med en vision om att visa upp hur bra innebandy kan vara. - Mäktigt, sammanfattar projektledaren Martin Ragnar kvällen.

I höstas gick Craftstadens IBK från Oskarshamn i Allsvenskan Södra, till vardags spelande i den kommunala hallen på Oskarsgymnasiet ut med ett pressmeddelande om att östkustderbyt mot Kalmarsund skulle flyttas och spelas i BE-GE hockey Arena där ishockeylaget IK Oskarshamn huserar i hockeyallsvenskan.

– Idén kom för några säsongen sedan när Craftstaden gick upp och det var innebandyfeber. Vi fyllde vår ordinarie hall 50 minuter innan matchstart och började kolla på möjligheterna för att göra något större. Målet från börja var egentligen inte att slå rekord men sen när vi såg var det gamla på 1610 så ville vi göra det. Drömscenariot var att fylla sittplats men detta blev så mycket mer, säger projektledaren Martin Ragnar.

Det nämnda publikrekordet skulle slås, och det ordentligt då det blev ”lapp på luckan” och 3275 personer.

– Vi tror vi fick säga nej till 250-300 personer. Tyvärr var det ganska många Kalmarsupportrar som inte hunnit fram i tid då det var en olycka på vägen. Men ja, det var verkligen fullt.

Kvällen blev väldigt lyckad, inte bara med det nya rekordet och som det ofta blir när ett större event anordnas för första gången så uppstod det situationer som inte var kalkylerade för. Men att det var fullt till sista plats, det fanns det flera roliga bevis för.

– En grej var pausunderhållningen där Oskarshamns AIKs(fotboll), IK Oskarshamn (ishockey) och vår klubbchefs skulle mötas i en tävling. Det var bara det att klubbchefen för fotbollen kom inte då det var fullt och en annan person fick slå en straff å deras vägnar. ”Den lätta” att han skulle slå straff hade inte vakten gått på och han fick vända i dörren. Det går att skratta åt men visar också ur fullt det var.

Avbytarbåsen för ishockeyn kom också till användning.

– Vi visade upp alla våra ungdomslag innan matchen, cirka 350 barn och ungdomar. Tanken var att de skulle gå upp på ståplats men där var det ju nu fullt långt i förväg innan de skulle gå dit. Så vi fick tillstånd att fylla inneplan och avbytarbåsen för hockeyn fick användas som publikplats. Vi hade inte kunnat tänka oss att det skulle komma så mycket folk.

Matchen som även var fri entré hade under en längre tid blivit en snackis både i Oskarshamn men också i regionen. Hur har ni arbetat för att locka så publiken?

– Man får föst ha i åtanke att det är på ideell basis och vi har haft jättetighta budgetar. Men vi har försökt med små medel. Det gäller att inte titta sig blind och vi har försökt locka den breda publiken från hela regionen som Västervik i norr ner till Kalmar i söder. Det har varit mycket i tidningar, affischering, radio och även sociala medier. Vi har kört på och hoppades på det bästa.

En match som förhoppningsvis kommer ha positiva effekter för innebandyn i Oskarshamn.

– Rent marknadsmässigt har nog klubben aldrig haft en viktigare match. Vi ville visa upp hur stor klubben är med både pojk och flicklag. Locka personer som aldrig varit på innebandy tidigare och bjuda på ett event såsom sport ofta är idag. Vi ville visa vad en hög service och underhållningsgrad kan erbjuda. Visa upp vilken fart innebandy kan bara. Tyvärr ställde golvet till det lite men det blev en härlig inramning med klackar som sjöng och god stämning. Nu gäller det att vi kan använda detta och dra nytt aav det på bästa sätt.

Hur skulle du sammanfatta kvällen? 

– Det var oerhört mäktigt. Framförallt när man vet alla timmarna som ligger bakom och alla ideella som engagerat sig. Det var mycket känslor som kom vid introt av att se alla ungdomslagen gå in.

skarmavbild-2017-02-05-kl-03-27-41

Se fler bilder från matchen hos SportX8

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar