Foto: Per Wiklund
SSL-Herr

Nytt tränaruppdrag för Oscar Lundin

Oscar Lundin har fått ett nytt tränaruppdrag. - Det kändes inte helt rätt med de svenska klubbarna jag pratat med. Men här är en chans vi skulle ångra om vi inte tog, säger Lundin.

Oscar Lundin som fick lämna Warberg i höstas har fått ett nytt tränaruppdrag. Lundin lämnar Sverige och kommer träna Schweiziska Alligator Malans i NLA, den Schweiziska högstaligan dit han ansluter i juni.

– Jag ser fram emot det. Det är ett roligt lag. Jag tycker de har byggt hela klubben och herrlaget kring en tydlig filosofi hur man vill spela innebandy där Esa Jussila tagit det vidare. Man vill vara aggressiva över hela banan, med och utan boll och sätta tryck på motståndarna. Det är roligt att de byggt sin ledande formation på inhemska spelare med Tim Braillard och Claudio Laely, säger Lundin om Alligator.

Vad lockar med Schweiz? 

– Det blir ju, om man ser det i en större bild ett beslut för hela familjen med fru och min 15 månaders son. Det är ett bra läge för att lära känna en ny kultur. Allt från berg och dalar till att lära sig ett nytt språk. Det kändes inte helt rätt med de svenska klubbarna jag pratat med. Men här är en chans vi skulle ångra om vi inte tog. Känns bra att det gick att lösa så snabbt.

När kom Alligator in i bilden som alternativ och hur har intresset varit från svenska klubbar? 

– Ett par veckor sen kom de in och det har gått snabbt. Utan att gå in närmare på vilka så har det varit klubbar både i SSL och Allsvenskan som jag pratar mer och mindre med. Ingen har känns så bra att det fallit på plats. Det här blir något helt annat.

Vad ser du att du kan tillföra till laget då innebandyn spelas till viss del annorlunda i Schweiz? 

– Det finns en skillnad och det har jag sett nu när jag följt laget närmare och även kikat på andra slutspelsmatcher. Konsekvenstänkandet är betydligt mindre. Jag tror att grundspelet som finns och det Esa har byggt med en filosofin klubben har är trygg grund att stå på. Först ska man åka till IKEA och sen kan man fundera på vilken kruka man ska köpa. Här behöver vi inte åka till IKEA utan grunden finns där. Mycket är gjort sedan innan och det är mer finjusteringar som ledningar vill se. Tydligare i strukturerna med boll, anfallsspelet i hur vi spelar i ledning och hur vi ändrar spelet i underläge. Mer att jag kan gå in och skruva på saker som redan finns.

Alligator är i semifinal just nu. Finns det uttalade mål du ska uppnå? 

– Alligator är ju ett topplag och man vill vinna titlar serien och cupen som är stor där nere. Det är inget att hymla om. Det ska bli kul att testa träna ett lag med annan typ av målsättningar än jag hade i mitt förra uppdrag.

Kontraktet är skrivet på 1+1 år och det finns möjlighet till utländska förstärkningar i spelartruppen.

– Sportchefen är väldigt tydlig. Det finns plats för ett fåtal utländska spelare men basen i truppen ska vara inhemsk. För mig blir det viktigt är lära mig språket direkt och jag har redan laddat ner tyska-appar för att komma in i det så snabbt som möjligt, avslutar Lundin.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar