Foto: Per Wiklund
FC Helsingborg

Helsingborg har miljonskuld till skatteverket

FC Helsingborg har har inte betalat sin skatter i tid och betalningar har uteblivit. Totalt är skulden till Skatteverket 1,2 miljoner.

FC Helsingborg har det tufft med inbetalningarna till skatteverket. Enligt Helsingborgs Dagblad  har FC Helsingborg inte betalat sina skatter i tid vid totalt 41 tillfällen sedan maj 2012. Totalt är skulden till skatteverket 1,2 miljoner där 860 000 har gått vidare till Kronofogden för indrivning.

De senaste två åren har Kronofogden gjort utmätningar hos FC Helsingborg och klubben har sedan i september 2015 legat efter med skatteinbetalningarna.

– Vi har sagt att vi hellre tar diskussionen med Skatteverket än att exempelvis inte betala ut löner. Det tror vi är mycket värre över tid. Vi kommer naturligtvis infria våra åtaganden till Skatteverket samt övriga åtaganden, säger klubbens avgående ordförande Krister Azelius till Helsingborgs Dagblad.

Problemen beror framförallt på att likviditeten och betalningsförmågan skiftar under säsongen.

– Vi har ett jämnt kostnadsflöde under året, men intäkterna är sena och därför är det tuffast den här tiden på året. Resultatmässigt kommer vi dock att få ihop det, säger Krister Azelius och fortsätter:
– Likviditetssituationen är påfrestande. Vår gratismatch vi har varje säsong där sponsorerna bjuder åskådarna på entrén är en våldsamt stor del av intäkterna i arrangemangsbudgeten. I år låg den matchen en bit in i februari, dessutom som vi har slutspelsbonusar på cirka en halv miljon kronor som ska komma in.
HD: Det handlar om stora belopp – vad beror situationen på?
– Vi måste hitta vägar att göra så pass stora vinster över tid, så att vi kan skapa en likviditetskudde i klubben. Det har vi haft för avsikt att göra, men det är tufft att åstadkomma när vi har svårt att tjäna tillräckligt med pengar på våra matcharrangemang. Vi hade behövt få in 20-30 000 kronor till per hemmamatch i snitt för att hamna på de nivåerna.
Skulden förväntas kunna betalas av under våren och Helsingborg räknar med ett plusresultat.
–Vi har en betalningsplan där vi ska göra oss skuldfria och vara ikapp innan utgången av maj månad. Ser vi på fodringsflödena vi har, från med slutspelsbonusar och intäkter från gratismatchen, kommer likviditeten att flyta in under den perioden. Även ett av våra avtal för en huvudsponsor den gångna säsongen förfaller i slutet av maj, säger Krister Azelius.
Helsingborg som förening ska inte vara i riskzonen.

– När vi sätter igång med årsbokslutet direkt efter den sista april räknar jag med att vi levererar ett positivt resultat. Förra året var det några tio tusen-lappar negativt och året innan visade vi svarta siffror med liknande belopp. Vi rör oss runt nollstrecket och det behöver vi förbättra, men över ett verksamhetsår är vi inte i riskzonen utan mår okej som förening, säger Azelius.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar