Foto: Per Wiklund
Övrigt

Förbundet ska arbeta proaktivt mot matchfixning

Svenska Innebandyförbundet ska efter sommaren utöka sitt arbete för att arbeta proaktivt mot matchfixning och förebyggande mot spelmissbruk.

I torsdags förra veckan sköts fotbollsmatchen Göteborg-AIK upp efter att en spelare i AIK uppvaktats av så kallade matchfixare som erbjudit honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot kräver fixaren i gengäld att spelaren ska underprestera i torsdagens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg. Efter att AIK, Svenska Fotbollsförbundet och Polis tagit del av informationen sköts matchen upp pga matchfixningsförsök. Svenska Fotbollsförbundet har jobbat extra intensivt ihop Riksidrottsförbundet med den här problematiken.

Nu ska även Svenska Innebandyförbundet med start efter sommaren utöka sitt arbete med de här frågorna. Även om det än så länge finns inte något känt fall inom innebandy.

– Inget som vi känner till. Det är klart att även om innebandyn bara är stor i några få länder så går det att spela via utländska bolag på i stort sett allt. Innebandyn behöver inte vara stor globalt för att det ska vara intressant för spelande. Det finns jättemånga bolag som erbjuder spel. Se på fotbollen så har problemen med matchfixning varit vanligare i Superettan och lägre divisioner. Det blir attraktivare för spelarna då de tjänar mindre i de här divisionerna och påverkan kan bli större. Inom innebandyn tjänar inte spelarna så mycket och på så sätt behöver vi dra öronen åt oss och arbeta förebyggande, säger Emil Risberg, utvecklingschef på Svenska Innebandyförbundet till ibnytt.se.

Exakt hur och på vilket sätt Svenska Innebandyförbundet ska arbeta är ännu inte bestämt. Klart är att förbundet vill arbeta förebyggande och informerande med utbildning. Utbildning både vad gäller spelaransvar och kring situationen med matchfixning. Det i samarbete med Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

– Vi har inte kommunicerat kring detta ännu eftersom vi inte spikat planen i exakt hur vi ska göra. Men vi har en dialog med Svenska Spel vilket vi haft under ett tag. Vi tittar på att genomföra en utbildning och ett upplägg i två delar. Dels handlar det om en spelaransvarsutbildning vilket är en förebyggande utbildning mot spelmissbruk. Det man ser är att idrottande killar i åldern 18-24 är överrepresenterade i att fastna i spelmissbruk i relation till populationen i stort. En hel del i den åldern finns ju hos oss som spelare i våra föreningar. Då handlar det om spel överhuvudtaget, även inkluderat poker och annat. I den utbildningen är det mer om vad det innebär att att spela på en reglerad spelmarknad jämfört med en icke reglerad.

Vilka skulle innefattas av utbildningarna?

– Det vi diskuterar är från gymnasieålder och uppåt. Sen får vi nog rikta in oss på vissa målgrupper år ett och år två. Men det finns en framtagen webbaserad utbildning som spelarna själva kan genomföra hemma. Kopplat till den delen handlar det mer om att sprida kunskapen och information om utbildningen utan att det behövs fysiska träffar. Utbildningen kopplat till matchfixning kommer vara mer riktad till de målgrupper som kan vara intressanta för en matchfixare.

Gällande utbildning kring matchfixning. Hur har ni tänkt där?

– Riksidrottsförbundet jobbar med det i samarbete med Svenska Spel. Det var de som höll i utbildning mot fotbollsklubbarna och det blir i ett samarbete med dem. Det handlar om att medvetengöra spelarna på många sätt och informera. Vad gäller som spelare? Vad finns det för regler till att spela på egna matcher och i sin egen serie. Det tror jag inte spelarna har koll på och där behöver vi öka kunskapen. Vi kommer återkomma med mer information när det närmar sig efter sommaren och hur vi drar igång arbetet, avslutar Risberg.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar