Foto: Per Wiklund
Övrigt

Daniel Johnsson om första tiden i Schweiz: ”Jag känner mig lyckligare”

Daniel Johnsson som fick lämna FC Helsingborg har fått en nytändning i Wiler-Ersigen. En nytänding och en fortsatt strävan efter en landslagsplats. - Jag har fått väldigt mycket energi och jag känner mig lyckligare, säger Daniel Johnsson.

Daniel Johnsson fick efter tio år inte förlängt kontrakt med FC Helsingborg. Istället blev det flytt till Schweiz och spel hos schweiziska mästarna Wiler-Ersigen.

– Min första intention var att stanna i Helsingborg men det är inget jag ångrar nu. Jag har fått väldigt mycket ny energi och jag känner mig lyckligare. Jag tro att det var dags ny efter att ha varit i Helingborg länge och hamnat i samma hjulspår under en längre tid, säger Johnsson när vi träffar honom under Sibylla Elit Cup.

Efter ett några veckor på plats börjar Johnsson komma på plats.

– Jo det tycker jag att jag har. Det är väldigt trevliga killar i laget och föreningen har skött allt med min flytt, lägenhet osv jättebra. Jag har inget att klaga på och känner mig lite lyckligare därnere. Det är en nytändning på flera sätt, ett jättefint land, fantastiskt väder och jag trivs jättebra.

En stor omställning som många spelare som flyttat till Schweiz ofta nämner är innebörden av att lära sig språket. Något Johnsson direkt har påbörjat.

– Man vill inte sitta i omklädningsrummet, på flygplanet eller i bussen och inte begripa något. Jag har börjat med att lära mig ord som jag sen kan sätta i ett sammanhand. När de pratar förstår jag ord som jag sen kan sätta in i meningar. Det är ju tyska ord, men ja sen har de ju sin dialekt på det också som gör det svårare.  Men det är viktigt för mig att lära mig snabbt så jag dels kan vara med i snacket runtomkring men också för att kunna bidra i laget på deras språk.

Förutom språket ska Johnsson även komma in i Wiler-Ersigens spel som är annorlunda från hans sista år i Helsingborg.

– Vi vill spela en fartfylld innebandy med hård forechecking där vi ska erövra boll snabbt. En fin innebandy som ska vara rolig att kolla på och det gillar jag. Det är lite annorlunda mot vad jag har spelat tidigare. Vår femma i Helsingborg spelade ju mycket på kontringar med korta anfall. Är det mer ett spel i att hålla boll och trötta ut motståndarna.

 

Daniel Johnsson FC Helsingborg

Foto: Per Wiklund

Blickar vi tillbaka på Johnssons meritlista så är den lång och fylld med poäng. Framförallt så är det som målskytt som Johnsson utmärkt sig med ett skarpt avslut och förmågan att kunna zorra in både straffar och mål i spelet. Målfacit de fyra senaste säsongerna är 51, 33, 30, 36. I Wiler vill Johnsson bidra med sitt fulla register.

– Jag vill bidra med min kunskap inom innebandy och bidra på banan. Vi är ett ungt lag och jag har mycket erfarenhet. Eftersom vi är ett ungt lag vill jag lära de unga killarna så mycket jag kan. Sen finns det alltid egna mål i att göra bra ifrån sig och hjälpa laget till att vinna matchen. Vi har inte uttalat pratat om min roll men inledningsvis innan jag lärt mig språket så blir det i spelet jag ska bidra mest. Jag tycker om att ta mycket avslut och förhoppningsvis går bollen in här också. Efterhand vill jag kunna bidra mer i omklädningsrummet och puscha laget framåt.

Just de unga spelarnas starka vilja att lära sig är något som Johnsson reagerat på.

– De har en hunger till att vilja bli hur bra som helst. De känns lite mer vuxna och äldre än vad de är. Här finns en skillnad mot svenska ungdomsinnebandyn där man försöker lever mer på talang än det hårda jobbat. Jag kan ha fel men känslan jag fått är att det finns en större vilja för det hårda jobbet här.

Med sina 51 mål och 13 assist i grundserien i SSL förra säsongen var det flera som tyckte att Johnsson förtjänade att testa på spel i landslaget. Så blev det inte och även efter att Sverige bytt förbundskapten har Johnsson ännu inte blivit uttagen i landslaget. Du nämnde att du fått en nytändning, gäller det även att hoppas på landslaget?

– Det har alltid funnits där såklart men det är inte jag som tar ut landslaget utan det är Hill. Jag vill spela för mitt land och blir jag uttagen så blir jag. För mig handlar det om att kriga på och visa med min typ av innebandy att jag vill vara med. Ringer Hill så gör han, avslutar Johnsson.

TV: Zorromål av Daniel Johnsson i Sibylla Elit Cup 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar