Foto: Per Wiklund
FC Helsingborg

Mika Kohonen matchhjälte – Känner stor skillnad efter ”cleaningen”

Mika Kohonen matchhjälte för Helsingborg efter avgörande mål med bara 13 sekunder kvar. Kohonen vars målsnitt gör att han närmar sig sin egen rekordsäsong 2009/10.
Serie: SSL-Herr. Matchstart: 16:00
Team Thorengruppen SK
6 - 7(1-1, 1-3, 4-3)
FC Helsingborg

Efter fem raka förluster vann Helsingborg igen. Stor matchhjälte blev Mika Kohonen när han med bara 13 sekunder kvar avlossade stora kanonen och satte 7-6 till Helsingborg mot Team Thorengruppen.

– Skönt vinst ju och viktig vinst också. Vi har som sagt haft en tuff period och jobbar hårt för att hitta tillbaka till det riktiga FCH, säger Kohonen.

TV: Se Kohonens avgörande mål 

En seger som betyder mycket för Helsingborg som har haft det tufft.

– Vi börjar säsongen bra men vi har en ganska så tunn trupp och jag räknade till att vi fick 8 killar som blev sjuka samtidigt när vi hade en period med 5 täta matcher. Vi klarar av halva av den perioden men sen börjar det ta emot och tanken blev tom, säger Kohonen och utvecklar:

– Vi vill hitta tillbaka till riktiga FCH och i genomsnitt är det ju roligare att vinna än att förlora. Det är ju toppidrott och det handlar om resultat. Det är klart det blir mer avslappnat och att bryta den onda cirkeln som vi varit i är viktigt. Nu är det Storvreta på onsdag och Örebro på lördag. Matcherna kommer tätt och får man inte ordning på bitarna kan det rinna iväg.

Matchen var jämn både spel och resultatmässigt där lagen följdes åt. Ledning för Helsingborg efter två perioder med 4-2. En ledning som tidigt i tredje perioden var 6-3. Efter det hämtade Team Thorengruppen ikapp till 6-6 med drygt 8 minuter kvar av matchen. Fortsatt jämnt och det såg ut att gå till förlängning innan Mika Kohonen avlossade kanonen.

– Det finns inga lätta vinster och tre pinnar var viktigt. Känslan i matchen var likt den period vi är inne i just nu. Vi tänker lite för mycket och blir passiva i perioder. Men ibland spelar vi som ska spela och flera frilägen, 2 mot 1 och 3 mot 1. Hade vi satt chanserna hade det kunnat bli tvåsiffrigt.

En stor snackis inför säsongen var Mika Kohonens ”cleaning”. Kohonen rensade kroppen på som han själv utryckte det ”gifter” och gick ner flera kilo i vikt. En förändring som syns och märks på planen.

– Det är stor skillnad. Det är nästan som att man ska lära sig allt igen och hitta tillbaka till gamla rörelsemönster. Jag glömmer ibland bort att jag kan utmana och springa med bollen.

Det märks även i målskyttet. Kohonen som framförallt är en exemplarisk passningsläggare har den här säsongen gjort 8 mål och 7 assist på 11 matcher. Håller Kohonen det här snittet hela säsongen närmar han sig sitt personlig målrekord från säsongen 2009/10 då han gjorde 29 mål.

– Visst det kan vara så att det påverkat målskyttet. Jag skjuter lite mer och laget behöver ju mål och då ska bara bollarna in. Jag hamnar lite närmare mål också vilket gör att jag är med längre fram i anfallet. Men fortfarande är det ganska mycket andra assist och hela femman är offensiva. Vi ska och kan göra målen och vem som gör det spelar mindre roll, avslutar Kohonen.

TV: Se målen från matchen 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar