Nr 88, Malgorzata Pazio är Polens viktigaste spelare Foto: IFF
Grupp B

”När det inte är VM-år så träffas vi nästan ingenting”

Skilda förutsättningar för Sveriges gruppmotståndare Polen som sikta på att komma bakom topp 4.

I Sveriges grupp B spelar Polen vars uppladdning inför VM skiljer sig från t.ex. Sveriges och Schweiz som Polen möter i gruppen.

– På grund av att vi har det lite begränsat ekonomiskt så träffar vi inte varandra lika ofta. När det inte är VM-år så träffas vi nästan ingenting. Nu i år har vi haft några fler träffar men det är lite tungt att åka på alla då vi måste betala våra resor själva. Jag har inte varit med på alla och vi tränar ju på bra i ISKU. Men den största förberedelsen var när vi spelade sexnationernsturneringen i Nitra i Slovakien, säger Polens Malgorzata Pazio.

Pazio som till vardags spelar i regerande svenska mästarna IKSU har en betydande roll för hennes Polen.

– Jag försöker bidra med bra energi och dela med mig av mina erfarenheter eftersom jag spelar i IKSU och i den bästa ligan. I det så försöker jag hjälpa de andra och sedan såklart spela mitt bästa spel för att hjälpa laget.

På söndag ställs hon mot sina lagkamrater i IKSU. Vad för typ av spel kan vi förvänta oss av Polen under VM?

– Vi är ett kontringslag och vi måste också spela det spelat med tanke på vår grupp. Det är tufft motstånd och mot topp fyra måste vi vara tajta i försvaret och kontra. Sett till laget så har vi en ganska stor blandning av unga spelare och rutinerade.

Polens medelålder är bland de yngre i VM på 24 år. Ett Polen som kommer till VM med en bra känsla efter turneringen i början av november.

– Det ser bra ut. Vi förlorade både mot Norge och Slovakien med små marginaler och kan vi förbättra vårt spel lite till när det behövs så kan det blir riktigt bra. Vi siktar på en placering mellan 5-8. Såklart vore det bästa om vi kunde komma på 5-6 plats och då var bättre än förra VM.

Vilka spelare ska vi hålla extra koll på i Polen? 

– Vi har en tjej som spelar i Danmark, Agatha Plechan som också är med i Athlete Comission. Hon är en duktig spelare och har blivit utsedd till årets spelare i Danmark flera gånger. Överlag skulle jag säga att vi har många unga spelare som nu kan visa upp i sig i en stor turnering.

 

Vilka vinner VM?

– Om det inte bli Polen så tror jag det blir Sverige. Det är väldigt mycket som talar för det och laget har många duktiga spelare som tränar oerhört hårt och är värda ett guld.

Blir det speciellt att möta lagkompisarna i IKSU? 

– Det ska bli kul och jag ska göra några sköna brytningar, avslutar Pazio.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar