Foto: Per Wiklund
Grupp A

Genomgång Grupp A

Grupp A består av Finland, Tjeckien, Norge och Lettland. En grupp där Finland och Tjeckien förväntas tas sig vidare direkt till kvartsfinal. Norge å sin sida sett siktar mot en tredjeplats i gruppen och totalt mot en femteplats i VM.

Finland
Finland ses på förhand som den största utmanare till Sverige om VM-guldet. Ett Finland som har tre raka silver i VM. Senast Finland vann VM var 2001 och då i final mot Schweiz. Finland kvalificerade sig till årets VM genom att vinna sin kvalgrupp över Polen, Ryssland, Italien och Storbritannien. De mest framstående spelare i Finland är systrarna Veera och Oona Kauppi samt Moras My Kippilä.

Tjeckien
Tjeckien tillhör även de topp fyra i världen och tog sig vidare till VM genom att vinna sin kvalgrupp över Spanien, Lettland, Ungern och Ukraina. Senast Tjeckien tog medalj i VM var 2011 efter att du vunnit över Schweiz i bronsmatchen. Ett Tjeckien där Pixbos Eliska Krupnova och Denisa Ratajova spelandes i finska SB-Pro bär ett tungt ansvar ifall Tjeckien ska kunna skrälla sig förbi semifinalen.

Norge
Grannlandet Norge går in i VM med ambitionen att ”vinna” turneringen bakom topp fyra, det vill säga att komma 5:a vilket skulle vara en markant skillnad jämfört med förra VM då Norge besviket slutade 9:a. En målsättning som är fullt möjlig vilket visade sig i senaste 6-nationers turneringen då Norge kom tvåa bakom Slovakien. Om Norge ska lyckas komma 5:a måste SSL-spelarna Tone Einstulen, Karen Farnes och målvakten Thea Ekholt prestera på topp. Viktigt för Norge blir att vinna över Lettland i gruppen. Norge tog sig vidare till VM efter att ha kommit 2:a i samma kvalgrupp som Sverige.

Lettland
Det lettiska landslaget slutade 5:a i senaste VM och är det lag i grupp A och B som har det mest rutinerade laget. Totalt 303 VM-matcher finns i truppen som enbart har 5 debutanter. Som motsats till det rutinerade laget återfinns även VM:s yngsta spelare i Lettland, nämligen 15-åriga Anna Ankudinova som gjorde 8 poäng i kvalet. Lettland tog sig vidare till VM genom att komma 2:a i VM-kvalet efter Tjeckien.

Matcher:
1/12 15:15. Tjeckien-Lettland
2/12 09:30. Norge-Lettland
2/12 16:00. Finland-Tjeckien
3/12 16:00. Finland-Norge
4/12 14:00. Lettland-Finland
4/12 17:30. Norge-Tjeckien

Webbsändningar

LÄS MER: Genomgång Finland

LÄS MER: My Kippilä: ”Det går inte att släppa några måls ledning”

LÄS MER: Genomgång Tjeckien

LÄS MER: Eliska Krupnova: ”Hoppas det kommer mycket folk från Tjeckien och stöttar oss”

LÄS MER: Genomgång Norge

LÄS MER: Norges lagkapten Karen Farnes ” Göra ett bättre VM än förra då det var katastrof”

LÄS MER: Genomgång Lettland

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar