Grupp B

Lagkapten Wijk ska leda Sverige till guld

Anna Wijk gör sitt första VM som lagkapten och ska med sin vinnarskalle leda laget till ett nytt guld.

Efter att Josefina Eiremo slutat utsågs Anna Wijk inför Finnkampen till ny lagkapten för det landslag som ska ta nytt guld i Bratislava.

– Det blev en naturlig övergång när Josefina slutade och någon ny skulle ta över och det blev jag vilket känns jättestort och ärofyllt. Stora skor och fylla men väldigt motiverande med en ny roll och en ny utmaning i min karriär, säger Anna Wijk.

Hur skulle du beskriva dig som lagkapten? 

– Jag är främst en ledare på planen där jag ska visa vägen när det väl gäller. I landslaget finns det många ledare från olika klubblag som är lagkaptener hemma så ledare runt laget finns det jättemånga så för min del blir det främst på planen. Jag är en vinnarskalle och ska visa vägen genom att ge 110 % i alla situationer. Det blir mitt sätt att visa för laget.

Har du alltid varit en person som passar i en lagkaptensroll eller hur har det utvecklats genom karriären? 

– Ja jag har ju alltid varit en vinnarskalle och det har ju då synts under matcher. När jag var yngre kanske jag inte hanterade det på rätt sätt och då visade för mycket frustration och ilska. Genom det har jag lärt mig och blivit en ledare så rollen har nog växt fram. När jag flyttade upp och började på RIG så gav de tre åren mig väldigt mycket. Där startade det nog och jag växte som spelare och person.

Vad tar du för roll utanför planen? 

– I Mora är jag kanske den som pratar mest i omklädningsrummet och det är klart att jag säger vad jag tycker och tänker och försöker bidra med det jag kan och det kommer jag göra även här. Det finns många starka profiler och ledare i laget redan.

Blir det någon skillnad i det nu med bindeln? 

– Jag får väl tänka lite mer på det nu att jag ska vara lite mer framstående. Går det knackigt så är det ju min uppgift att lyfta saker i omklädningsrummet och matcher. Jag har en vana av det från klubblaget så det ska inte vara några problem.

 

Ett första VM som lagkapten för annars rutinerade Wijk.

– Det blir speciellt, känns som en rolig ny uppgift och inspirerande för mig. Det svåraste blir intervjuer på engelska. Men det ska bli kul det också.

Valet av Anna Wijk som lagkapten kändes givet av ledarstaben.

– Anna har erfarenheten av den rollen i sitt klubblag. Hon har varit med i landslaget ganska länge och det kändes ganska givet att hon ska ha den rollen. Sen är hon inte ensam utan vi har assisterande kaptener också, men det kändes givet, säger Lundmark och utvecklar:

– Hon är ett föredöme. Hon vill alltid utvecklas och alltid vinna och det är det handlar om i ett landslag. Hon är ett bra föredöme helt enkelt, säger Lundmark.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar