Foto: IFF
VM 2017

VM-debut för svenska domarparet

Det är inte bara damlandslaget som är på plats under VM. Sverige är också representerat av domarparet Jörgen Andersson och Daniel Dufvenberg som dömer sitt första VM-slutspel.

Rutinerade domarparet Jörgen Andersson och Daniel Dufvenberg som har dömt nio säsonger tillsammans gör under VM i Bratislava sitt första mästerskap. Förutom att de har dömt SSL i flera säsongen finns även internationell rutin får VM-kvalet i våras och så sent som i november kunde vi domarparet döma EFT i Malmö.

– Det en stor ära att bli uttagen att döma ett VM. Det här är ju det största man kan få uppleva som domare, säger domarparet.

Hur mycket betyder ett sånt här uppdrag för er? 

– Det betyder såklart väldigt mycket, det kommer bli en fantastisk upplevelse. Man kommer utvecklas som domare då man får feedback efter varje match och erfarenhetsutbytet med andra domare. Det är också ett kvitto på att vi gjort det bra.

Jörgen Andersson och Daniel Dufvenberg är ett av sex domarpar på plats för att döma samtliga fyra grupper och slutspel.

– Förutom att få döma så är det hela upplevelsen med att träffa andra domare från andra länder, atmosfären runt VM och utveckla vårt domarskap ännu mer. Våra förberedelser är precis likadana som de är när vi dömer hemma i Sverige med fysträning och matchanalyser på dom matcher vi dömer innan VM för att komma så väl förberedda som det går. På plats blir det att se så många matcher som möjligt för att vara påläst om lagen som vi kanske kommer döma.

Samma förberedelser men det är internationella lag på planen istället för SSL-lag vilket gör att det finns vissa delar som blir än viktigare som domare.

– I VM träffar man på nya spelare och lag som vi i vanliga fall inte dömer vilket gör att matchförberedelser på plats blir ännu viktigare. Det blir att man måste utveckla sin kommunikation på engelska och hitta en bra nivå på matcherna. Och matchförberedelserna inför match och ledarskapet i matcherna blir jätteviktigt då det blir många nya spelare och ledare som vi inte dömt förut.

Har ni något som sticker ut i era förberedelser eller rutiner? 

– Vi är alltid på plats i hallen 90 minuter före match och hälsar på folk i hallen, kollar runt att det ser bra ut i arenan med byteszoner, mål mm. Sedan är det uppvärmning när det är 45-50 min till matchstart.

Sedan Finnkampen i september och även under Champions Cup tillät Internationella Innebandyförbundet domare att döma lag från sitt eget land.

– Vårat mål är att göra det så bra att vi förhoppningsvis bli uttagen att döma slutspelet i VM, men det är en grym konkurrens då det är fantastisk bra domare uttagna till VM så det gäller att prestera på topp hela turneringen för att ha en chans.

Vilket är ert bästa domarminne? 

– Det är SM-finalen på Tele 2 Arena med den inramningen, publiken och matchen som var, avslutar Jörgen Andersson och Daniel Dufvenberg.

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar