Foto: Per Wiklund
Grupp B

Kan debutanten Joelsson slå målrekordet?

När Sverige idag möter Tyskland gör nio spelare VM-debut. En av debutanterna är Sofia Joelsson som skulle kunna slå målrekord. - Idag gör jag fyra, säger Joelsson.

9 spelare gör klockan 15:00 VM-debut när Sverige går in turneringen mot Tyskland. För en spelare, 21-åriga Sofia Joelsson är det en debut som kommer tidigare än vad hon trodde.

– Det ska bli jättekul. Det är något jag har längtat efter och idag är det dags. Jag trodde inte att de skulle bli så här tidigt. Jag gjorde en väldigt bra första säsong i SSL och sedan kunnat utveckla mitt spel ännu mer och behålla min plats. Det är något jag har tränat hårt för, men jag trodde inte det skulle komma här snabbt, säger Sofia Joelsson.

På sina 19 landskamper har Sofia Joelsson gjort 45 poäng.

– Jag ska bidra mycket med mitt hårda slit på banan och några mål kanske man kan bidra med också. Jag är här för att vinna guldet och det är självklart kul om man kan få bidra med mål så att vi vinner för min del räcker det om jag bidrar med ett hårt jobb och en bra känsla.

Av de här 45 poängen så är det 32 mål. Ett målsnitt på 1,68 per match och ett totalt poängsnitt på 2,37 poäng per match.

Vet du vad målrekordet i ett VM ligger på? 

– Nej jag har inte kollat upp.

Om jag säger 20 mål på 6 matcher under VM. Är det möjligt ?

– Det beror på vilket flow man kommer in i men Anna Jakobsson gjorde ju 10 mål i en SSL-match så tekniskt sett så är det väl fullt möjligt.

Målrekordet i ett VM är från 2009 då Emelie Lindström gjorde 17 mål. Ett rekord som inte är omöjligt för Joelsson. Under Euro Floorball Tour i november gjorde hon 7 mål på 3 matcher och då var det mot Finland, Tjeckien och Schweiz. Under VM möter Sverige sämre nationer som Tyskland och Polen i gruppspelet. Även kvartsfinalen kommer att vara mot en sämre nation vilket ger Joelsson förutsättningar att kunna höja sitt målsnitt och kanske då kunna slå 17 mål.

– Självklart vore det häftigt om man kunde slå in sig i rekordböckerna, det går ju inte att ta bort. Det hade varit hur kul som helst om man lyckades göra det. Men det inget jag fokusera på att göra ett visst antal mål. Då är de viktigare att få in de viktiga målen i de tajta matcherna.

Hur ser du på att ni börjar mot ett enklare motstånd? 

– Det är väl lite både och. Det är väl rätt skönt att ha en förstamatch som är lite enklare även om vi inte ska underskatta Tyskland. Men att få komma in i det och sedan få trappa upp mot Schweiz i gruppen och då får lite mer matchning.

Hur många mål blir det idag mot Tyskland?

– Det blir fyra, avslutar Joelsson.

Fyra mål idag skulle ge en bra start för Joelsson att eventuellt nå upp till ett målrekord. Om det blir så återstår att se. Matchstart 15:00 och matchen sänds på CMore.se och TV12. Den går även att se här:

TV: Se matchen Tyskland-Sverige

Övriga debutanter: 

Johanna Hultgren, IKSU
Alice Granstedt, IKSU
Ellen Rasmussen, Malmö FBC
Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK
Stephanie Boberg, Pixbo Wallenstam IBK
Frida Norström, IKSU
Adina Augustsson, Karlstad IBF
Sara Steen, Endre IF

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar