Foto: IFF
Grupp B

Läktarcoachen: ”Schweiz är lite luriga”

Läktarcoach Per Tjusberg ger sin syn på det Schweiz som Sverige möter i gruppfinal vid 15:40.

Gruppfinal i grupp B när Sverige vid 15:40 möter Schweiz. Ett Schweiz som Sverige spelade 4-4 mot under i EFT i våras. När EFT avgjordes i november vann dock Sverige klart med 10-1. Då saknade dock Schweiz blant annat lagets stora stjärna Corin Rüttimann.

– Schweiz är lite luriga. De har en vass förstafemma nu när Rüttimann är tillbaka och där har de även Flurina Marti som är en riktigt vass spelfördelare. Den första femman är bra. Jag tycker att de har gått framåt ganska mycket i tempo också. De kunde lätt gjort 20 baljor mot Polen om de hade bestämt sig för det och det tror jag inte de hade gjort för 3-4 år sedan, säger Per Tjusberg, läktarcoach i Sverige.

Vad finns det för hot? 

–  Förstafemman. De kan faktiskt hota oss. Den är fortfarande inte i det tempo vi kan hålla. Men håller inte vi det tempo som vi ska så blir det jämnt. Men drar vi upp sista växeln så kommer inte de hänga med heller. Men vi måste göra ganska nära maxprestation för att gå ifrån med de bollarna vi vill.

Utöver förstafemman, vad finns det mer för intressant i Schweiz trupp? 

– Isabelle Gerig och Andrea Gemberli är också spelare utöver förstafemman som är spelare som hotar.

Några justeringar som behöver göras med tanke på att det är Schweiz? 

– Inga justeringar men här får vi även träna på vårt försvarsspel vilket vi inte fått göra ännu. Vi får köra på den höga pressen och se om den sitter. De brukar ha korta anfall på oss och de kommer inte ligga och mala på oss utan det blir framförallt vårt höga försvarsspel som kommer få jobba. Sedan såklart kommer vi ha mycket anfallspel och nu mot ett bättre försvarsspel vilket ställer högra krav på att vi håller bolltempo och kommer till avslut, säger Tjusberg.

Schweiz har inlett VM med att vinna över Polen med 14-1 och över Tyskland med 14-0. Bästa poänggörare i Schweiz är Michelle Wiki, Seraiona Uber och Andreas Gamperli som alla gjort 8 poäng.

Matchstart 15:40 och matchen sänds på TV12/Cmore.se.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar