Foto: Per Wiklund
Sverige

Sara Hjortings sista VM avslutas med final mot Finland

VM i Bratislava blir målvakten Sara Hjortings sista VM. – Man är ju inte purung längre och just för kroppens skull också så är det nog bra, säger Hjorting.

Sveriges målvakt Sara Hjorting som tillsammans med Emelie Frisk har delat på målvaktsposten gör ikväll sin sista VM-match. Om hon får starta återstår fortfarande att se, men klart är att VM i Bratislava är Hjortings sista VM.

– Det är lite speciellt att vara här på sitt sista VM. Förra VM var det lite funderingar på om man kommer orka och vilja köra mycket till men jag tycker fortfarande det är så fantastiskt roligt. Det är en ära att få vara med och spela för svenska landslaget. Det är mitt tredje VM nu och självklart är det jätteroligt att vara här med gänget.

Sara Hjorting som till vardags spelar i Pixbo Wallenstam har en gedigen meritlista där SM-guldet och VM-guldet 2015/16 togs samtidigt som Hjorting spelade med en knäskada. Det är också att kroppen börjat säga ifrån som ligger till grund för beslutet.

– Man är ju inte purung längre och just för kroppens skull också så är det nog bra. Man vill ju ha en kropp som ska fungera. Det blir hård belastning när man är iväg så här mycket. Det är jätteroligt men det sliter ju också. Nu har vi varit iväg i tre veckor och det är mycket träningar och det tar hårt på kroppen. Som tur är har vi jättebra förutsättningar här med Gruffie (Christine Andrén, Fysioterapeut) som hjälpen en med alla förberedelser och man får den återhämtningen man behöver. Nu känner jag att jag har fått uppleva det här tre gånger och jag börjar känna mig ganska nöjd.

När du blickar på din landslagskarriär. Finns det något minne som sticker ut mer än andra? 

– De senaste fyra åren har man tagit till sig extra mycket för det har varit en fantastiskt ledarstab och jättegoa människor i laget. Jag och Frisk har ju en superbra relation och hjälper varandra jättebra och just att få uppleva de här fyra åren tillsammans kommer jag nog alltid ha med mig.

Sara Hjorting, Emelie Frisk, Damlandslaget

Foto: Per Wiklund

 

Efter VM kommer det bli ett helt målvaktsskifte i landslaget då även kollegan Emelie Frisk gör sitt sista VM. Båda med över 50 landskamper har en speciell relation till varandra och rollen som målvakt i landslaget.

– Jag tror vi är ganska lika. Vi tänker lika i många situationer och värderar saker lika och båda är måna om att alltid prestera bra innebandy. Vi vill alltid spela men samtidigt så unnar vi varandra framgång också. Vi tänker båda två att vi vill spela för att vi har gjort det bättre än den andra, inte för att den andra gjort det dåligt. Målvaktspositionen är så pass utsatt att där spelar du eller så spelar du inte. Jag tror att många inte ser till det stora hela men där har vi jobbat väldigt bra ihop.

Ikväll väntar VM-final mot Finland. Ett Finland som Sverige vann över i VM-finalen 2015 där Hjorting och Frisk blev stora hjältar i den avgörande straffläggningen.

– Man önskar alltid att det ska bli en tajt match fast där vi har en bra känsla genom hela matchen. Förra VM blev lite väl spännande. Det ska bli en bra innebandymatch och att det är två väldigt bra lag på banan men att vi kontrollerar matchen rakt igenom.

I Sverige pratas det mycket om en maxprestation, innebär det en seger med 6-7 mål? 

– Nej det behöver det inte vara. Vi försöker växla upp hela tiden och jag vill att vi ska ta fram det bästa i sista matchen och inte känna att vi hade mer att ge. Vi ska kräma ut det bästa av oss 20 som är här.

Sara Hjorting, damlandslaget

Foto: Per Wiklund

 

 

 

 

Hur har ditt sista VM varit?

– Det har varit bra. Det tråkig är att det inte varit så mycket publik. Det känns som det har varit väldigt tomt på läktarna. Men sett till matcherna så måste jag säga att jag är imponerad av de andra lagen. Vi har ju blivit bättre men det är många andra lag som tagit kliv framåt. För två år sedan så var det många lag som bara backade hem och inte orkade anfalla. De här lagen har orkar när de vunnit boll och försökt. Det har varit roligt på det sättet. Som i kvartsfinalen hade jag en del att göra, avslutar Hjorting.

Ikväll klockan 17:00 möter Sverige Finland i VM-finalen och det är Sara Hjorting som står och visst vore det ett perfekt slut att avsluta med ett guld.

TV: Highlights VM-final 2015

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar