Foto: Per Wiklund
Linköping IBK

Harnesk tillbaka: ”Det var inte tänkt att bli så här”

Han fick lämna Linköpings herrlag under hösten. Nu är Andreas Harnesk lite oplanerat tillbaka i klubben för att rädda kvar damlaget i SSL.

I måndags blev det klart att IKSU:s guldtränare från förra säsongen Andreas Harnesk tar över Linköpings damer. Detta efter att huvudtränare Christoffer Suominen lämnat efter att Harnesk kopplats in för att stötta under slutet av säsongen.

– Det var egentligen inte tänk att det skulle bli så här. Från början var tanken att jag inte skulle synas och höras över huvud taget utan bara finnas med i bakgrunden och fortsätta ha en timeout säsongen ut. Men spelarna ville gärna att jag skulle hjälpa till och jag tänkte att jag kunde ställa upp i bakgrunden. Sedan slutar Suominen och jag stod där med laget själv och då var det bar att köra, förklarar Harnesk.

Det är ett lag i stort behov av poäng Harnesk tar över. Linköping ligger sist i tabellen på 10 poäng, dock bara 2 poäng från Telge på säker mark. Linköpings är även det lag som gjort minst mål (48) och släppt in näst flest (101) i hela ligan. Det är dock inte lång tid för Harnesk att ändra något drastiskt varken offensivt eller defensivt.

– Det kommer bli en avvägning vad fokus kommer ligga på. Mina lag jag har haft tidigare har ju haft en vana att göra mycket mål och då har fokus vari mer att utveckla individuella skills. Nu när jag kommer in mitt i säsong så blir det att vara snabb och effektiv. Vi kommer börja med försvarsspelet och försöka få till en riktigt bra defensiv. Det finns riktigt bra försvarspelare i laget som bara behöver lite mer detaljer. Offensivt tar det längre tid att jobba in en bättre teknik, men försvarspel kan alla spela.

I höstas fick Harnesk lämna Linköpings herrlag och sedan dess har han bott kvar i Linköping och då följt laget som ha nu tar över.

– Jag har sett de flesta matcherna och känner att jag har hyfsat bra koll. Det är jäkligt duktiga spelare och nu gäller det att hitta rätt i femmor så att alla få ut sina spetskvalitéer. Vi kommer inte kunna spela det spel som jag egentligen vill att man ska spela utan nu handlar det om att hitta lösningar för att hänga kvar.

Vad talar för att ni hänger kvar? 

– Spelarna verkar ha en väldigt stor vilja och ambition att lära vilket möjliggör att vi direkt kan gå in och förbättra. Inget mot den tidigare tränaren men det finns individuella kvalitéer som inte fått ut max. Kan vi mentalt få det att lossna så är jag övertygad att vi håller oss kvar.

Lördagens match mot Telge blir Harnesk första match i nya rollen.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar