Foto: Per Wiklund
Landslag

Lundmark om nya rollen som assisterande i herrlandslaget

Inledande fokus på individuell utveckling när Andreas Lundmark nu är på plats i herrlandslaget som assisterande förbundskapten.

VM-guldet i december var Andreas Lundmarks sista uppdrag som förbundskapten för damlandslaget. Efter guldet har damerna bytts mot herrarna och han har nu rollen som assisterande förbundskapten bredvid Mikael Hill.

– Det ska bli roligt att jobba med grabbarna. Några av de känner jag ju sedan tidigare. Det ska bli intressant att testa om det är lika girigt här som det har varit hos damerna. Så här långt visar de en väldigt bra inställning, säger Lundmark.

Rollen som assisterande förbundskapten tjuvstartades redan i sommaren World Games där Lundmark fanns med i båset. Nu är han på plats fullt ut och rollen har börjat att formas.

– Vi har inte bestämt helt ännu hur rollen formeras utan vi ska köra några läger först innan vad vi det landar i. Det gäller både mig och Hill emellan men också i kombination med Andras Harnesk (Läktarcoach) och Karl-Johan Iraeus (Team Manager). Vi får känna på det och se vart vi landar.

Förbundskapten Mikael Hill har tidigare varit inne på att Lundmark ska ha ett större fokus på den individuella utvecklingen hos spelarna.

– Vi kommer jobba fram rollen. Det var en av de sakerna vi diskuterade under vår planeringskonferens och det kommer nog bli att han jobbar mer med den individuella delan och träningar och att jag jobbar mer med det övergripande. Andreas Harnesk är också en viktig del i arbetet och när vi pratar strategi i hur vi ska spela så är alla tre involverade, säger Mikael Hill.

Lundmark själv gillar att jobba med den individuella utvecklingen.

– Så här långt har det varit lite mer fokus på de individuella delarna hos spelare och det kan nog bli så i det långa loppet också även om vi får se hur det landar. Det är kul och något jag gärna gör. Det är både inför, under och efter matcher samt på träningar och i samtal. Vad kan vi hjälpa till med för att de ska bli bättre och på så vis få hela laget att vi bättra. Vi vill få fram det bästa av alla spelare och där är vi inte ännu. Jag skulle säga att blir som en person de kan bolla med både nu men också i veckorna där det är svårt för deras ordinarie tränare att hinna med, säger Lundmark.

Vad innebär individuell utveckling?

– Kort kan man säga att jag tror det är väldigt lätt att man bara lägger fokus på att få ut max av individen i vart den är nu. Varje spelare har en otrolig potential som de fortfarande inte har visat. Där kommer vi jobba för att de ska hitta den potentialen och ta nya kliv. Jag tycket det är en viktig och rolig del som jag ser fram emot.

Ikväll klockan 19.00 väntar Sveriges andra match i VM-kvalet. Denna gång mot Tyskland som är det lag som är rankat två i gruppen efter Sveriges. Tuffaste motståndet i gruppen alltså och det kommer vara skillnad från matchen mot Frankrike.

– Det blir i vilket fall lite mer att sättas på prov än mot Frankrike. Mot Tyskland kommer vi få pröva våra tankar och idéer och så hur vi värderar situationer. Idag kommer vi t ex behöva tänka på hur vi jobbar i presspelet vilket inte behövdes mot Frankrike. Jag tror också att vi i vårt låga försvarspel kommer sättas på press. Överlag så kommer spela få tänka mycket mer idag och värdera mer, avslutar Lundmark.

Samtliga spelare är tillgängliga och Emil Johansson, Johan Samuelsson och Jonathan Nilsson som vilade mot Frankrike kommer att starta kvällens match.

TV: Se kvällens match mot Tyskland här – Matchstart 19.00

LÄS MER: Sveriges väg till VM i Prag

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar