Foto: Per Wiklund
SSL-Herr

Berggren snart historisk: ”Jag är stolt”

På söndag blir Jesper Berggren historisk som meste spelare i högstaserien någonsin.

Storvretas Jesper Berggren inledde sin karriär i den svenska högstaserien 2001 borta mot Jönköping. 535 matcher senare blir Berggren på söndag historisk som den spelare som spelat flest matcher i högstaserien någonsin.

— Spontant tänker man att man börjar bli gammal. Men klart det är häftigt att ha spelat så länge och alla år i Storvreta. Jag är stolt över det och känner mig pigg och tycker det är väldigt kul fortfarande. Det finns mer att få ut ur den här kroppen, säger Berggren.

Symboliskt vackert är det söndagens match mot Jönköping som blir historiskt, precis som i debuten vilket Berggren minns.

— Jag minns första matchen. Det var ju mot Jönköping och det var Storvretas premiär i Elitserien. Vi förlorade med 4-1. Men i hemmapremiären matchen efter så vann vi mot Fornudden. På den tiden var men ganska iskall och körde bara. Det är är mer anspänning inför matcherna nu.

Berggren är på många sätt unik då han inte bara spelat över 500 matcher i serie och slutspel. Han har dessutom gjort samtliga i Storvreta.

— Det är en grym förening och det har aldrig funnits något skäl till att byta, framförallt inte de senaste åren. Det var aktuellt en gång för många år sedan men nu med familj och allt så trivs jag väldigt bra här. Det är en häftig resa vi gjort från att slåss om att hålla sig kvar, till att som på 2010-talet slagits om guld i stort sett varje år.

Finns det någon speciell höjdpunkt i alla dessa matcher? 

— Jag minns alla gulden extra mycket såklart. Vi hade några år där vi kändes extrem bra. 2010/11 så slog vi ju Täby med 3-0 i kvartsfinalen och Pixbo med 3-0 i semifinalen för att sedan vinna finalen. Det var en skön känsla då och vi var extremt bra.

36-årige Berggren tillhör heller inte kategorin av spelare som blir sämre med åren. I vilket fall har det inte märkts tydligt på planen. Han fortsätter leverera i Storvreta och förra säsongen blev backens poängbästa med 16 mål och 11 assist.

— Man måste dedikera sig och sätta innebandy först. Att jag lyckats hänga i så länge handlar om att inte tumma på träningen och att tycka det är kul. Vi har träning nu halv fyra med ett fyspass. Trots att det är fys och jag gjort de här passen så många gånger så sitter jag ändå här på jobbet och verkligen ser fram emot träningen och träffa laget. Det går inte att göra någon halvdant för då kommer skadorna. Jag har även haft en väldigt stöttande familj som låtit mig spela så länge och en arbetsgivare som gett mig möjlighet till den här satsningen.

Ser du något slutdatum framför dig? 

— Man tänker ju lite framåt såklart och jag har börjat fundera inför nästa säsong. Men jag har inte kommit fram till något ännu. Det känns bra just nu och jag känner mig pigg. Men visst, det blir inga femårskontrakt, det blir det inte. Jag tycker dock det är synd att många i min ålder slutar för tidigt. Det finns flera som hade kunnat köra på några år till.

535 matcher är imponerande. Det är även 534 matcher vilket nuvarande rekordhållaren Peter Fischerström har. En spelare som Berggren har spelat mot och även med.

— Jag spelade ju med honom i landslaget och han är någon slags förebild även för mig. Han var ruskigt seriös med innebandyn och stod för en inställning att alltid vara med, bidra och göra sitt bästa. Jag har imponerats av hur han var som spelare och hans inställning. Såklart häftigt att ha spelat lika många matcher som Peter.

På söndag spelas alltså den historiska matchen hemma i IFU Arena med ett Storvreta som är bredare och annorlunda.

— Innebandyn har ju förändrats. Det märkte vi inte minst i förra slutspelet. Man kan inte vara en tunn trupp, då orkar man inte slutspel med sju matcher. Den här säsongen har vi en bredare trupp och dessutom en trupp som gör mer mål än någonsin vi. Vi är hungriga och många spelare som kan kliva fram. Så var det inte riktigt förr i tiden då det var färre spelare som fick mer speltid. jag skulle säga att vi är väldigt bra nu, avslutar Berggren.

TV: Se när Berggren avgjorde Uppsala-derbyt

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar