Foto: Lennart Roos
Endre IF

Endre väl rustade – flera spelare uppvaktas till nästa säsong

Endre som snart går in i årets slutspel har redan till kommande säsonger rustat truppen väl med ambitionen att nå en SM-final senast 2021. Dessutom uppvaktas både svenska och internationella spelare.

Endre går inte bara fram starkt i serien den här säsongen med en fjärdeplats utan även till kommande säsonger har laget sett till att man kommer ha ett slagkraftigt lag. Flera nyckelspelare har skrivit nya kontrakt och även huvudtränare Alexander Brinkmann förlängde förra säsongen kontraktet med ytterligare tre.

— Vi har absolut lagt en bra grund för nästa säsong. Vi kan bara jämföra med hur läget sett ut historiskt och då ser det helt klart bra ut. Vi har just nu två formationer och två målvakter under avtal vilket känns lovande för kommande säsong, säger Jonas Åström i Endres sportkommité.

Återkommande i samtliga förlängningar har varit kommentarer som ”Engagemanget och kärleken för innebandy som finns här på Gotland går knappt att beskriva”. 

— Det allra tydligaste är att spelarna trivs i klubben. Vi har en stabil och fungerande organisation vilket är en viktigt plattform för att skapa trygghet för både spelare och ledare. Sen har vi grymma förutsättningar med vår arena, mycket publik på våra matcher och intresse från media. Innebandyn är väldigt populär på Gotland vilket såklart uppskattas av spelarna. Att våra spelare vill vara kvar är också ett väldigt tydligt kvitto på att vi har en ledarstab som gör ett grymt jobb.

Uttalat från Endres styrelse är att laget senaste 2021 ska stå i Globen och spela SM-final. Förra säsongen slutade Endre femma och med uttåg i kvartsfinal mot Täby. Den här säsongen ligger laget i nuläget fyra vilket i så fall skulle innebära hemmafördel i ett slutspel.

— Vi i sportkommittén tror stenhårt på att kontinuitet i spelartruppen är en viktig grund för att bygga ett så pass bra lag som krävs för att vinna. För att vinna behöver vi fortsätta skapa så goda förutsättningar som möjligt för att spelare och ledare fortsätter utvecklas. Även om låg omsättning i spelartruppen är viktigt behöver också en lagom dos av påfyllnad av nya spelare komma in både från egna led och utifrån.

Vad saknar ni för typ av spelare för att nå till nästa steg? 

— Det är ingen hemlighet att lag som slåss om en serieseger oftast har flera spelare som befinner sig inom topp tio i poängligan. Jag tror stenhårt på att vi har flera spelare i vår befintliga trupp som kan nå dit. Det är ganska tydligt att det är där vi kan bli starkare. Exakt vilken position är något vi resonerar kring internt och inget jag vill gå in närmare på.

Endre uppvaktar flera spelare till nästa säsong

Förutom att Endre har förlängt med flertalet nyckelspelare har flera spelare uppvaktats till kommande säsong. På plats på Gotland har U19-landslagsspelarna Ellen Bäckstedt och Sandra Svärd varit för att bekanta sig med klubben. Även Maja Liljeroth som avslutat årets säsong ryktas till Endre till kommande säsong. I slutet på januari var även den internationella trion Milla Nordlund, Michaela Sponiarova och Denisa Ratajova på besök på ön och tränade med Endre.

— Jag vill inte kommentera enskilda spelare. Men dem du nämner är spelare vi tycker är intressanta för nästa säsong.

Till Helagotland.se har Endres tränare Alexander Brinkmann kommenterat de tre internationella spelarna.

Milla Nordlund, Finland, 20 år, spelar i finska TPS Åbo, meriter för Finland U19-landslag.

– Hon har en bra känsla för spelet och ett ganska rappt skott. Hon tillhör den här nya svängen av finska innebandyspelare, säger Alexander Brinkmann.

Michaela Sponiarova, Slovakien, 23 år, spelar både back och forward i Tjeckiska Vitkovice, har spelat 4 VM-turneringar för Slovakien.

– Slovakien har tagit stora steg och har en drivande förstafemma där Michaela är en viktig del. Precis som med Denisa så har hon en hög ambitionsnivå.

Denisa Ratajova, Tjeckien, 22 år, rightfattad spelare som kan spela både back och forward. Spelar i finska SB-Pro. Har spelat 2 VM för Tjeckien.

– Det finns ont om dem och Denisa är jättebra och stark. I landslaget har hon spelat både back och forward, men jag ser henne som en offensiv spelare, säger Brinkmann till helagotland.se..

Att lyckas med en internationell värvning kräver sin organisation då det är mycket förutom innebandyn som måste stämma. Där är Endre förberedda och har god erfarenhet.

— Klubben har lång erfarenhet av utländska spelare som flyttat hit från tidigare år. Spelare från bland annat Schweiz, Polen och Finland har varit vardag för oss under många år. Att spelare som kommer hit har möjlighet att lära sig språket är viktigt eftersom att man blir ganska begränsad på arbetsmarknaden trots att man behärskar engelska. Som verkligheten ser ut idag behöver spelare jobba på sidan av innebandyn, om man inte studerar så klart, säger Jonas Åström och utvecklar:

— Språket är en nyckel för mycket annat också, där har vi resurser inom föreningen. I övrigt så ser många utländska spelare en flytt till Sverige som en möjlighet att ta nästa steg i sin utveckling. Det är sällan någon kommer hit och är en färdig SSL spelare, vilket gör att vi behöver kunna erbjuda rätt förutsättningar för att utvecklas och en trygg miljö för individen.

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar