Foto: Per Wiklund
FC Helsingborg

Nico Salo: ”Det har varit svårt”

Finske Nico Salo summerar första året i SSL.

En av de uppmärksammade värvningarna inför årets säsong var att den finske VM-spelare Nico Salo valde att lämna Finland och de finska mästarna Classic för spel i FC Helsingborg.

— Det har varit svårt. Det har verkligen varit mycket att bli van med som en ny stad och ett nytt lag i ett land med ett nytt språk. Dessutom i en liga som skiljer sig mycket från Finland, säger Salo.

Vad är största skillnaden? 

— Här är försvarsspelet mer ett zonförsvar där man försöker hålla de centrala delarna av försvaret så tajt som möjligt. I Finland spelar man mer man-man och det gör det annorlunda här. Det är svårare at få chans att göra mål.

24-årige Nico Salo har mer och mer växt in i sin roll i Helsingborg där han både spelat back och center.

— Jag känner att jag har hittat min egen roll bättre nu på slutet, både i försvar- och anfallsspelet. Jag gillar ju att spela center men i det här laget är back bättre för laget. Det har varit kul att spela och ännu roligare nu när vi vunnit.

Är du nöjd med vad du har tillfört Helsingborg?

— Jag vill mer och även vara en spelare som gör mål. Tyvärr har jag inte varit så effektiv ännu och jag hoppas verkligen jag kan göra fler mål och poäng och bidra.

I helgens match gjordes ytterligare poäng från Salo. Mot Team Thorengruppen blev det 1 mål och 2 assist när Helsingborg vann med 9-5. Totalt har det blivit 7 mål och 14 assist från Salo. Sedan ett par matcher tillbaka är Helsingborg även klart för slutspel. Nu återstår bara en match innan slutspelet och det är mot serieledande Storvreta.

— Det var skönt att få det klart. Det gör att vi kan fokusera på slutspelet i våra träningar och samtidigt behålla känslan och vårt spel. Sista matchen mot Storvreta blir en häftig avslutning.

TV: Se Nico Salos första mål i SSL 

I december hoppas Salo vara med i Finlands VM-trupp för att förvara VM-guldet. Där kommer han i så fall att ställas mot Sverige redan i gruppspelet då Finland lottades i en helnordisk grupp mot Sverige, Norge och Danmark.

— Det är en bra grupp. Det är alltid kul att spela mot Sverige i gruppen och de är vår största konkurrent. Nu får vi en möjlighet att möta de bästa redan i gruppspelet. Även Norge och Danmark är bra lag så det blir en bra grupp med bra motstånd.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar