Foto: Lennart Roos
Endre IF

Publikrekord för Endre: ”Hängivna och lojala supportar med stort hjärta”

Rekord för Endre IF som har det högsta publiksnittet någonsin i SSL Dam.

Med ett publiksnitt på 692 personer den här säsongen har Endre det bästa publiksnittet någonsin i svenska högstaserien sedan den blev en gemensam serie.

— Det är såklart jättekul. Verkligen roligt att det har gått så här bra när vi själva tycker att vi bara har börjat. Man kan inte ända hur mycket som helst bara på en säsong men att vi redan nu ser ett ökat snitt den process som vi har påbörjat verkligen kul. Kul med direkta resultat efter det omtag vi gjorde som kommer fortsätta framöver, säger Albin Skur som arbetar med kommunikationen för Endre.

Säsongen 2015/16 hade Endre ett snitt på 684 personer. Efter en dipp till 496 personer förra säsongen är siffrorna i år uppe på rekordnivå.

— Vi gjorde en liten satsning på att att snäppa upp hur vi kommunicerar och marknadsför laget och föreningen. Att det gav effekt direkt gör att vi vill satsa vidare.

Vad har ni gjort som har lyckats så bra? 

— Det är jättesvårt att säga. Men framförallt har vi några grundgrejer som vi försökt köra på. Då tänker jag på hur vi marknadsför och kommunicerar kring laget. Att det ska bara professionellt och inbjudande och inte bara till de som redan följer laget utan även passande till de som aldrig har sett en match.

En del i Endres arbetet med att locka publik är en nära och kontinuerlig kontakt med sina supportrar.

— För oss är det professionella jätteviktigt. Det i kombination med att det ska vara kontinuerligt och profilerande tror vi mycket på. Vi jobbar mycket med att profilera våra spelare och lyfta fram dem så mycket det bara går. Många pratar om att man ska profilera spelare men alla är inte jättebra på det, framförallt inte i SSL Dam.

Du som kom som ny till föreningen i år. Vad säger du om Endres publik? 

— Endres publik är härlig. Det är en gemytlig stämning på matcher med mycket barn, familjer och äldre i en härlig blandning. Enligt mig en fantastisk publik som stöttar även om det går lite sämre. Här lämnar inte publiken när de är missnöjda eller är gnälliga utan istället så stöttar de laget. Jag skulle sammanfatta det som att vi har en väldigt positiv publik, säger Skur och fortsätter:

— Endre är ju en liten by på landet här på Gotland med 300 invånare. Många som är därifrån har varit med från början innan det blev ett Visby-lag. Det är härligt tycker jag och man märker av den patriotiska stoltheten att lilla Endre har ett lag i högstaligan.

Förutom ett publikrekord har Endre jobbat aktiv med att säkra upp befintlig trupp där flera nyckelspelare har förlängt sina kontrakt. Spelare som alla lyfter fram just publik och förutsättningar som en anledning till att de vill fortsätta i Endre.

— Det värmer i klubbhjärtat. Som tidigare nämnt är vi otroligt stolta över vår publik och de är en viktig faktor till att vi är starka på hemmaplan. Att våra spelare trivs på hemmaplan är ingen hemlighet och det är, som du säger, svårt att missa. Jag har själv spelat många säsonger i Endre IF och vet hur fantastiskt det är att vara spelare på ön och att spela inför hemmapubliken. Man vill vinna lika mycket för publiken som för sin egen skull, Endres Eva Didriksson från Endres styrelse och fortsätter:

— Det finns ett stort intresse för innebandy generellt på och många är genuint intresserade av det som händer i och runt Endre IF. Det gör att man som spelare känner sig speciell. Det finns en närhet som jag tror vår publik gillar där vi som klubb är tillgängliga och välkomnande. Det är enkelt att bli en del av Endre IF och lära känna oss.

Rekord i år. Hur ser framtidsplanerna ut?

— Vi har ett projekt på ritbordet som vi kallar för projekt 1000 och det säger ju sig självt vad det innebär. Det var lite surt att vi inte kom upp i 700 i snitt i år men vi vill såklart högre och locka fler till matcherna. Till nästa säsong kommer vi göra ett stort omtag gällande säsongskort. I år hade vi bara 42 sålda säsongskort vilket är ganska otroligt med det publiksnittet. Där finns det ett jätteutrymme och vi tror att med fler säsongskortsinnehavare kommer vi kunna locka de trogna supportrarna än mer och ge mer tillbaka till dem samtidigt som vi kan fortsätta locka nya, säger Albin Skur.

Framtidsplaner som Eva Didriksson som varit i föreningen länge ser fram emot.

— När vi samlades tvärfunktionellt i höstas tog vi fram en rad punkter som vi såg skulle hjälpa oss att höja publiksnittet. Några har vi redan bockat av och några har vi kvar. Vi har en helt fantastisk arena med jumbotron där det finns stora möjligheter att utveckla ett riktigt häftigt evenemang som ger publiken något mer än bara en innebandymatch. Där finns det utvecklingspotential för att skapa mervärde. Vi tror också på att ta ett nytt grepp kring våra säsongskort, samt ett utökat samarbete mellan partners, Endre IF och publiken. Givetvis ser vi även att publiksnittet följer våra sportsliga framgångar. När vi spelar bra med stort hjärta kommer också publiken. Det innebär att vi måste fortsätta vara ett topplag i SSL och ställer indirekt krav på våra spelare i elitlaget. Detta är några punkter av flera som vi vill utveckla och jobba vidare med för att höja publiksnittet, säger Didriksson.

Det är inte bra Endre som lockar publik på Gotland. Även allsvenska Visby IBK har ett imponerade publiksnitt som är bättre än flertalet SSL-klubbar. En inspirationskälla.

— Det finns verkligen ett genuint innebandyintresse här på ön och det visar inte minst Visby IBK på som utan att gå till kval hade ett publiksnitt på över 1000 personer. Vi inspireras och sporras av Visbys arbete där de har gjort det jättebra. Förhoppningsvis fortsätter även vi närma oss 1000 personer.

LÄS MER: Publikrekord för Endre och hela SSL Dam – snitt på nästan 5000 per match

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar