Foto: Per WIklund
SSL-Herr

Harnesk analyserar Storvreta: ”Det mest utmärkande är att den är så extremt mångsidig”

Landslagets läktarcoach Andreas Harnesk ger en kortare analys av Storvretas spel inför SM-finalen.

Inför lördagens superfinal och gigantmöte mellan Storvreta och Faluns ger landslagets läktarcoach Andreas Harnesk en kortare analys av de två lagen. Först ut Storvreta och Storvretas offensiv. Ett anfallsspel som gjort att Storvreta gjorde flest mål av alla lag både under årets seriespel och slutspel.

— Tittar vi på Storvretas offensiv så det mest utmärkande är att den är så extremt mångsidig. Den höga kvalitén finns på väldigt många positioner och det finns inget mönster som återfinns i lagets alla tre femmor. Tittar vi Robin Nilsberths femma till exempel så har han en stor och viktig roll där mycket av det offensiva spelet startar på bakplan med varianter där spelarna vet exakt vad som ska göra. Där är det mycket bakplans rörelse för att dra ihop motståndarna och sedan storma fram längs kanten. Se vi mer åt Henrik Stenberg och den femman så är det mer kreativitet i stunden där de vrider och vänder sig fram till. Mångsidheten i är det som sticker ut i Storvreta och den extremt starka backuppställningen som är väldigt bra på att hitta snabba vägar upp i offensiv zon, säger Harnesk.

Finns det några tydliga mönster i det offensiva spelet?

— Inte lika tydligt som Falun. Om det är något så är det att Nilsberth och Samuelsson fyller på i anfallen. De får ett större hot från bakplan än vad Falun får sett över tre femmor. Nilsberth har ju haft stora framgångar i det spelet under semifinalserien mot Mullsjö.

Även Storvretas defensiva spel har varit framgångsrik den här säsongen. Det är bara Falun som släpp in mindre mål i seriespelet. I slutspelet har de dock varit öppnare, framförallt i matchserien mot Mullsjö.

— Storvreta bygger sitt defensiva spel på det klassiska Storvretaspelet 2-1-2 där de även kan kliva upp och sätta hög press med hela laget. Storvreta tenderar även till att släppa en forward högt för svepa av och på så sätt tvinga motståndarna framåt. De ligger kvar med fyra i boxen och den som sveper blir box-out. Detta för att tvinga motståndarna att gå framåt och på så sätt kunna vinna tillbaka bollen snabbare. Det är något man kan titta närmare på i final och se hur sveprörelsen kommer ganska tidigt, säger Harnesk och utvecklar.

— De känner sig trygga i att vara fyra i boxen och på så sätt driver de upp intensiteten och tempot i matchen. Det spelat kan göra att de släpper någon mer kasse men sett över totalen så går de plus för att de vinner tillbaka bollen snabbare och alla tre femmor kommer in i matcherna på ett annat sätt eftersom det är så hög intensitet.

En annan tydlig del i Storvretas försvarsspel går att se direkt vid bollförlust.

— Storvreta är också jättebra efter avslut och det är något man kan kolla på. Hur de direkt efter avslut ligger nära bollförlusten och direkt kan sätta snabb press. Motståndarna får inte tid att i lugn och ro sätta upp något spel utan Storvreta försöker direkt återerövra bollan.

Henrik Stenberg är en spelare som brukar kliva fram i de stora matchen.

— Stenberg är en enorm vinnarskalle vilket gör att han kliver fram när det gäller som mest. Han är väldigt bra att spela på de här avgörande matcherna. Han är ju också expert på att spela i den sista fjärdedelen och passar hellre än han skjuter. Tittar man närmare så är han väldigt stark i spelet bakom offensivt mål där han många gånger både vinner boll men också vänder och vrider för att hitta fram till Jimmie Pettersson.

Från Storvretas vinkel, vad blir avgörande i finalen?

— De Storvreta behöver fokusera på är att stoppa Faluns förstafemma. De behöver hållas ute längst med sargerna eller att de vinner bollen högt på dem. Det blir viktigt att stoppa deras de där så att de inte får komma nära mål där de kan hitta in på bortre och i mitten. De måste hållas på kanterna för att stoppa de. Lyckas de med det samt att de kliver upp med aggressiviteten så har de goda chanser då det har en lite bättre bredd än Falun.

Harnesk lyfter även upp målvaktskampen som en helt avgörande faktor för vilket lag som tar guld.

— Målvaktskampen är en enorm faktor i en sådan här match. Båda lagen har två jättebra målvakten som är matchvinnare. Den som vinner den kampen har kommit väldigt nära en seger.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar