Kampanj

Lyckas bättre med innebandyn via enkel statistik!

Många innebandyutövare är på jakt efter nya metoder för att lyckas bättre inom sporten. Vad kan man själv göra förutom att just träna ytterligare pass för att bli en mer framgångsrik spelare?

Ett förslag att titta närmare på är att själv föra statistik. I den här artikeln berättar vi kort om varför du bör pröva på att föra enkel statistik över din träning och dina matcher.

Statistik är kanske inte världens roligaste ämne. Somliga gillar det – andra inte. Kanske föds vissa människor till att bli matematiskt lättlärda och då följaktligen även bli intresserade av data och siffror i större utsträckning än andra människor. En del finner matematiska samband och lösningar lätt, medan andra får kämpa sig igenom mattelektionerna med mycket möda och besvär. Hur trist och tråkigt ämnet än må vara för vissa så kan vi inte blunda för fördelarna med matematik och statistik. Statistiknördar finns det gott om och faktum är att det rent psykologiskt sett är lättare att lyckas med åtaganden som man för statistik över, detta visar en mängd studier gjorda i ämnet. Människor som för statistik, har större chans att lyckas än dem som inte noterar resultat. Detta gäller det mesta i livet, det är inte för inte som så många företag anställer människor som arbetar med statistik. Ett företag som arbetar flitigt med att redovisa statistik öppet för allmänheten är Eurojackpot. På deras hemsida kan du se de vanligast dragna numren ( http://www.eurojackpot.org/se/eurojackpot-statistik/) du finner även statistik över mycket annat på sidan rörande deras lotteri. Bland annat kan du se de EuroJackpot-nummer som dras mest sällan, antal vinnare, antal jackpotts och deras utveckling de senaste tio dragningarna samt i vilka länder storvinsterna har kammats hem. Data finns från 2012 och framåt. En intressant sida att besöka vid tal om statistik – även för icke spelare.

Inte bara inom arbetslivet är det fördelaktigt att arbeta med statistik och det är därför vi valt att ta upp ämnet i denna artikel. Privatpersoner kan exempelvis föra statistik över träning, ekonomi eller sin viktresa för att enklare nå goda resultat. Innebandyspelare specifikt kan exempelvis föra loggbok över matchstatistik eller träningspass. Kanske kan det vara av värde att mäta hur många set av en övning man orkar och jämföra över tid. Statistik ökar motivationen. Det behöver inte ta lång tid att föra denna enkla statistik och det behöver inte heller vara speciellt märkvärdigt utfört. Du kan enkelt skapa ett Excel ark och kryssa för när du tex tränar eller hur matchresultaten ser ut. Kanske kan denna metod vara något för dig att pröva på. Vi önskar dig lycka till!

Martin Sköld

Skånsk smålänning med uppväxt i Staffanstorp. Brinner för all sorts utveckling, affär och/eller i kod. Digitalt är hygienfaktor!

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar