Foto: Salibandy
Landslag

”Sverige är lite före oss alla”

Finland letar fortfarande spelar och rätt kombinationer inför VM.

Regerande världsmästarna Finland presenterade under torsdagen sin trupp till Euro Floorball Tour (EFT) som är den sista turneringen för landslagen inför VM i Prag i december där Finland ska försöka försvara sitt VM-guld. EFT blir en viktigt turnering för Finland där förbundskapten Petteri Nykky fortfarande letar och testar för att hitta rätt spelare till VM.

— Jag tror vi har 15 spelare som är mer eller mindre klara i truppen men så var vi 5-6 spelare som tävlar om de sista tre platserna. Vi måste vara helt säkra på att det är den bästa truppen vi tar ut till VM och därför blir EFT viktigt för att testa, säger Nykky.

Utöver test av spelare kommer även turneringen bli viktigt för att spela ihop rätt femmor.

— Mycket för oss just nu är att få fram rätt kombinationer av spelare i de olika femmorna. Det är inte så långt kvar till VM och spelarna kommer inte bli synligt bättre i skicklighet utan fokus för oss är att hitta rätt femmor.

Hur ser du på den allt jämnare toppen i era motståndare Sverige, Tjeckien och Schweiz? 

— Det är bra. EFT kommer bli viktig turnering för alla de här lagen. Schweiz har ett ungt och spännande lag som spelat tillsammans länge och de har en väldigt hög nivå just nu där vi har förlorat några matcher. Tjeckien vet vi kommer var starka på hemmaplan och jag hoppas att vi kan komma tillsammans i vårt lag så att vi kan tävla på hög nivå.

Vad säger du om Sverige just nu? 

— Sverige är lite före oss alla. Sverige har ett väldigt bra lag och de har fler spelare att välja på i toppen. Det kanske är svårare på ett sätt men samtidigt enkelt med så många bra spelare. Jag skulle säga att det är enklare för Mikael Hill att ta ut en trupp då den kommer hålla väldigt hög nivå när det finns så många bra spelare att välja på. Men sedan måste de leverera under VM också och det är inte alltid lika självklart.

I truppen till EFT är Mika Kohonen tillbaka i det finska landslaget och när den här intervjun gjordes i mitten av september kommenterade Nykky Kohonens chansen till en VM-plats.

— Vi får se hur han spelar under hösten. Han vet vad som krävs för att spela på den här nivån och är den spelaren med mest erfarenhet från VM. Men vi behöver se mer av honom innan vi kan ta beslut, sa Nykky då och lyfte fram fördelen med att Kohonen nu spelar i finska ligan.

— Jag tycker det är bra så att vi kan se honom mer utan att behöva gissa lika mycket. Här kan vi se honom live vilket är en skillnad från att se från TV som jag gjorde förra säsongen. Sedan är det även kul för finsk innebandy och inte minst för Happee att ha Mika tillbaka. Jag är glad att han får fortsätta sin karriär, avslutar Nykky.

LÄS MER: Finlands trupp till EFT 

Spelschema

Fredag 19 oktober:
11.00 U19 Finland-Schweiz
13.45 A Finland-Schweiz
16.30 U19 Sverige-Tjeckien
19.15 A Sverige-Tjeckien

Lördag 20 oktober:
09.45 U19 Tjeckien-Finland
12.30 U19 Sverige-Schweiz
15.15 A Tjeckien-Finland
18.00 A Sverige-Schweiz

Söndag 21 oktober:
11.15 U19 Sverige-Finland
12.00 U19 Schweiz-Tjeckien (Arena E)
14.00 A Schweiz-Tjeckien
17.00 A Sverige-Finland

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar