Foto: Anders Andersson
IKSU

Systrarna Kauppi: ”Vi lever drömmen”

Systrarna Veera och Oona Kauppi om valet av SSL och IKSU, att leva drömmen, det bästa med varandra och tanken på att göra en satsning på fotboll. Läs en långintervju med supersystrarna som direkt levererat i SSL.

Systrarna Veera och Oona Kauppi eller ”supersystrarna” som de av oss i media kallas var jagade under silly season. Veera som under våren utsågs till världens bästa innebandyspelare och tvillingsystern Oona som även hon är en världens bästa spelare kunde välja och vraka i vilken klubb i SSL de ville spela i när det stod klart att de ville lämna finska Koove. Valet föll på Iksu där de båda direkt levererat i säsongsinledningen. Vi åkte till Västerås och Bombardier Arena för en längre intervju efter segermatchen mot Västerås Rönnby där Iksu vann med hela 14-5. I den matchen gjorde Oona fyra mål och en assist och Veera gjorde ett mål och två assist. Starten i Svenska Superligan har varit succéartad.

— Alla matcherna har varit annorlunda på sitt sätt men jag, eller jag tror vi båda kände från första matchen att det här är rätt plats för oss. SSL är en av de bästa ligorna i världen och det har varit bra matcher. Det är riktigt kul att spela här, säger Veera.

Vi backar till i sommar och till valet av SSL som liga och Iksu som klubb.

— Vi har ju spelat i finska högstaligan i sex säsonger och det var rätt tid att uppleva något nytt med nya utmaningar och nya saker att utveckla. Jag tycker att Koovee har gett oss allt vi kunnat lära oss där och vi ville till en ny miljö, säger Veera.

Oona Kauppi, IKSU

Oona Kauppi

Var det självklart att ni skulle gå till samma klubb? 

— Ja eller vi behövde inte prata om det egentligen. Det blev tydligt från början att vi ville spela tillsammans och vi tänker ganska lika så det blev ganska självklart, säger Oona.

Skönt att ha sin syster på plats? 

— Ja verkligen. Det är en trygghet. Vi är ju tvillingar också så vi har varit tillsammans i 21 år och trivs väldigt bra ihop både på och utanför planen, säger Veera.

Att det skulle bli Iksu som blev klubben som fick systrarna påskrift var inte självklart. Systrarna var på besök hos både Pixbo Wallenstam och KAIS Mora som länge var med i diskussionerna. Ett lyxproblem.

— Jag tror inte många har den chansen att verkligen kunna välja vart de vill gå. Men det var ett tufft beslut och vi tänkte länge, säger Oona.

Väl på plats i Umeå är det tydligt att systrarna är där för innebandyn. Efter det kommer studier och därefter jobb.

— Om man kan vara professionell i innebandy så är vi så nära vi kan vara. Vi kan fokusera 100 procent och vi har kommit in väldigt bra i laget, staden och vårt vanliga liv fungerar bra. Man skulle kunna säga att vi lever drömmen, säger Veera.

Veera Kauppi, IKSU

Veera Kauppi

Veera leder poängligan efter fyra matcher med 9 mål och 8 assist. För Oona har det blivit 7 mål och 4 assist och en tredjeplats i poängligan. Både gjorde mål i premiären och är i Sverige för att vinna guld. Först finns målet att vinna Champions Cup och till våren är ett nytt SM-guld för Iksu i sikte. Båda är målskyttar och gör det mesta tillsammans. För några år sedan drog både korsbandet med ett halvår emellan och opererades på samma dag. Men vad skiljer Veera från Oona egentligen?

— Vi är verkligen olika. Jag tror att vi gör alltid olika men vi gör det tillsammans. Vi är här tillsammans med är olika spelartyper och personer. På planen spelare vi bra tillsammans där jag vill ha mer boll och skapa chansen och Oona gör mål på varje pass. utanför planen är Oona en mer den som pratar  och jag lite mer tyst, säger Veera

Oona instämmer och lägger till:

— På planen är Veera extremt tävlingsinriktad som alltid vill vinna oavsett vad. Jag behöver lite mer push ibland och är inte lika tävlingsinriktad. Det blir en bra mix och jag tror inte det skulle fungera oss emellan om vi båda var så tävlingsinriktade. Det blir en bra balans och vi gör varandra bättre, säger Oona.

Vad är det bästa med Veera? 

— Hon är så bra med bollen och har väldigt bra spelsinne. Det är enkelt att spela med henne och jag vet exakt hur hon tänker, säger Oona.

Vad är det bästa med Oona? 

— Hon gör mål, många mål. Men mycket handlar om att vi vet hur den andra tänker. Vi tänker likadant och vet exakt hur den andra tänker. Ja vi gör varandra bättre helt enkelt, säger Veera.

Succéstart på säsongen för både Iksu och systrarna Kauppi. Nya utmaningar i Sverige och SSL och en fortsatt framtid i världstoppen i innebandy. Kvar finns dock tanken om att återuppta fotbollskarriären som lagts åt sidan för satsningen på innebandy.

— Vi var väldigt bra i fotboll också. Fotboll var nummer ett på sommaren och innebandyn på vintern. Men efter att vi drog korsbandet för några år sedan har vi inte spelet. Men vi båda vill spela och satsa igen någon dag men vi får se när det blir, avslutar Veera och Oona tillsammans.

TV: Se Veera och Oonas första mål i SSL 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar