Foto: Per Wiklund
Landslag

Jansson: ”Det räcker numera att vara ganska bra”

Efter strafförlusten igår möter Schweiz ikväll Sverige.

Med en dryg månad kvar till VM fortsätter Schweiz att befästa sin position om en kandidat att på allvar slåss om VM-guld. Efter att ha vunnit de två senaste matcherna mot Finland gick matchen igår till straffar där det blev finsk vinst.

— Jag tycker att vi hade en ganska passiv första period med mycket bollstrul. I andra träffade vi mer rätt och skruvade upp tempot något. I tredje får vi riktigt bra fart och hade vi bara varit lite mer effektivt hade vi haft bra chans att vinna. Till slut kändes ändå oavgjort som ett hyfsat okej resultat, säger Schweiz tränare David Jansson.

Ikväll ställs Schweiz mot Sverige. Ett Sverige som de för första gången någonsin lyckades vinna över när EFT avgjordes för ett år sedan.

— Det är en väldigt annorlunda motståndare än Finland. De är ju pappret det bästa laget men av våra spelare vill vi mentalt ha ut samma saker. Vi vill se spelare som spelar med stort mod och visar att de är starka en mot en. Röda tråden blir likadan genom att visa att visa en tro på vårt spel.

Hur viktigt är det att igen visa att ni kan slå Sverige? 

— Vi har egentligen ett ganska okej läge på det sättet. Vinner vi så har vi med oss det resultat in i VM och vi går alltid för minst. Men även om vi förlorare med har en god prestation kan vi ta med oss saker som ändå stärker oss mot Sverige inför VM. Det är en win-win för oss i det läget och vi har visat att vi kan vinna över Sverige innan.

Att Schweiz är med i världstoppen och kan utmana om ett VM-guld är i sig ingen nyhet. Det som dock är nytt inför årets VM är att flera av de andra länderna pratar om Schweiz som en klarare guldkandidat vilket även resultaten visar.

 

— Det som varit mest givande om man ska titta i ett stort perspektiv med de senaste matcher i åtanke så är det att det räcker numera att vara ganska bra för att vara med i matcher mot Finland. Det är ett jättesteg framåt för oss. En ganska bra insats för 2-4 år sedan så hade vi släppt in tvåsiffrig och inte varit nära, förklarar Jansson.

Vad är den största förändringen? 

— Det finns ett par saker som är tydliga. Vi har en ganska tydlig struktur och Schweziska spelare gillar struktur. Eftersom det har gett oss en del goda resultat har vi byggt upp en tro på den biten. Vi har även under en lång tid satsat på en kärna av spelare som är fysiskt starka. Det är många gubbar här som kan kräma ut det extra i landslagssammanhang.

Schweiz möter Sverige ikväll 18:00.

LÄS MER: Förbundskapten Mikael Hill: ”Schweiz är luriga” 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar