Foto: Per Wiklund
Grupp B

Målvaktspositionen ett av de sista besluten: ”Ganska tidigt att han skulle vara en av två”

Vilka målvakter som skulle med till VM var ett av förbundskapten Mikael Hills sista beslut i truppen.

Målvaktsalternativen till VM-truppen har varit många. Efter att Mikael Hill tog över som förbundskapten har Jon Hedlund. Jonathan Edling, Måns Parsjö-Tegnér, Viktor Klintsten och Johan Rehn alla varit med i trupper i olika landslagssamlingar. Till VM har Hill valt att ta med Måns Parsjö-Tegnér och Johan Rehn. Ett val som var ett av de sista i truppen.

— Det var två saker som var det sista innan truppen var klar. Det var målvaktspositionen och den sista forwardsplatsen. Målvaktspositionen har varit med oss hela tiden för vi har ju så fina alternativ där, säger förbundskapten Mikael Hill.

Varför blev det dessa två? 

— Börjar vi med Johan så var vi på det klara ganska tidigt att han skulle vara en av två. Just att han står för erfarenhet. Han har stått vid sidan av i en VM-final, han har spelat en VM-final, han har spelat Champions Cup-final, han har spelat SM-final. Han har ju en stor erfarenhet därifrån. Naturligtvis ska det ju kompletteras med att han räddar bollar under hösten och det tycker jag att han har gjort.

Rehn som bekräftade Hills tankar om en VM-plats under EFT i oktober.

— Han fick beskedet redan innan EFT att han skulle stå en match mot Schweiz och ingenting mer. Det var ganska intressant att se hur han går in och levererar en världsklassprestation med orden att det här är hans chans att visa upp sig en sista gång inför VM. På det sättet han tar sig an den uppgiften blev jag väldigt nöjd med.

För Måns Parsjö-Tegnér blev EFT istället ett sista test för en VM-plats.

— I Måns fall så har det växt fram mycket från hans prestationer i ligan. Han är så jämn. Han har så hög lägstanivå hemma i ligan. Det var därför han fick två matcher i EFT. När han varit med tidigare i EFT har han bara stått en match. Nu ville vi se honom i två matcher.

Ett test som föll väl ut och han stärkte sina chanser.

— Han visade tydligt att han höll över två matcher och det var också ett kvitto för oss att se att han gör det bra i två matcher tätt efter varandra. Vi måste ju veta att vi har spelare som kan ladda om komma tillbaka med nyladdade batterier med kort emellan matcherna för det är så speciellt och koncentrerat med VM. Jag tror det var skönt för honom att se det också att få det kvittot.

Med Parsjö-Tegnér uttagna innebär det att Klintsten, Edling och Hedlund inte får en VM-plats. Anledningen är att Parsjö-Tegnér bedöms bättre.

— Tittar vi på Måns så är det hans jämnhet som fällt avgörande. Han har gjort bra ifrån sig även på lägrena. Men tittar vi från september fram till idag så är det jämnheten som blir avgörande, summerar Hill.

LÄS MER: Hill om målvakterna

Förbundskapten Hill kommenterar målvakterna

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar