Grupp B

Samuelsson ser slutet på landslagskarriären: ”Livrädd att sluta för tidigt”

Meste landslagsspelaren Mattias Samuelsson flaggar för att denna förmodligen är hans sista VM.

Rutinerade backen Mattias Samuelsson gör i december sitt sjätte VM. Ett VM som förmodligen blir 35-årige Samuelssons sista efter en lång och framgångsrik landslagskarriär.

— Jag har inte bestämt någonting men det är klart att jag ser slutet och jag ser fram emot det, samtidigt som jag tycker att det här är skitroligt. Men jag har svårt att tro att jag spelar i två år till, säger Samuelsson.

Vad ligger till grund för tanken om ett sista VM? 

— Jag känner att det finns ett annat liv och annat som lockar. Jag vill kunna jobba mer och satsa på det och jag vill kunna ge min familj och min sambo mer tid. Det kommer inifrån, en känsla och hjärtat att jag vill ge de mer tid. Jag skulle säkert kunna hålla på jättelänge för i kroppen mår jag bra och i huvudet mår jag bra och jag tycker fortfarande det är kul och tävla och träna.

Tills nu har Samuelsson spelat 117 landskamper och är den meste landslagsspelaren någonsin. Han har gjort 78 (35+43) poäng och varit med sedan VM spelades i Prag förra gången 2008. Tanken på ett sista VM är något som kommit krypandet hos Samuelsson.

— Men det är en känsla som börjar komma på att jag vill göra annat och det är jag jätteglad för. Generellt handlar det om att förbereda mig från att sluta lira och då behöver jag en mjukstart inför det. Men jag är jätteglad att känna att det finns ett annat liv. Det har jag inte alltid trott att det finns. Jag är livrädd att sluta för tidigt. Då tror jag att jag kommer bli galen hemma och känna att jag har mer att ge. Så jag är jätteglad att det börjar krypa på.

Tror du att du slutar helt eller forsätter du i en tränarroll?

— Jag vet inte. Jag är så van att hålla på med elitidrott på allra högsta nivå då jag är van att göra det. Jag kommer vara jättejobbigt om jag går ner på lägre nivå. Det kommer inte jag palla.  Jag har inte funderat på någon annan roll ännu men jag är ganska dålig taktiskt. Jag läser spelet bra och så men jag är dålig på att rita pilar. Jag kan se vilka spelare som är bra och dåliga och vad det är bra och dåliga på. Jag skulle säkert passa bra som assisterande och bolla lite idéer men någon huvudtränare är jag inte, långt ifrån.

Ett förmodat sista VM för Samuelsson som blir något extra. Han byter nämligen nummer från nummer 13 till nummer 25 för att tacka och lyfta fram familjen som stöttat honom under alla år.

— Det känns väldigt rätt. Nummer 25 har varit lite av ett familjenummer som hängt med i min familj. Det är många som haft det tidigare som hållit på med idrott. Jag försöker bara ge något tillbaka till min familj och visa lite uppskattning i att de har varit med och supportat mig i min landslagskarriär men också i Storvreta. Man är ju väldigt dålig generellt på att tack folk som har stöttat en och sådär. Men det här är på något jag mitt sätt att visa uppskattning att de varit där för mig.

LÄS MER: Meste landslagsspelaren byter nummer – vill tacka familjen 

Fina gesten från meste landslagsspelaren – vill tacka familjen

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar