Foto: Per Wiklund
Grupp B

Kaptenen: ”Bättre förutsättningar nu”

Bättre förutsättningar, en trygghet i laget och en revansch att utkräva - lagkapten Johan Samuelsson inför VM-premiären.

Likt i Riga för två år sedan är det Johan Samuelsson som kommer leda det svenska landslaget i VM i rollen som lagkapten. Samuelsson som gör sitt femte VM går i VM i Prag med en känsla av trygghet.

— Jag känner mig oerhört trygg och förväntansfull inför vad som komma skall. Vi har en riktigt bra trupp och en väldigt bra stämning i laget, säger Samuelsson.

Vad gör dig trygg? 

— Framförallt för att vi har såpass stor spridning av olika typer av spelare i laget. Vi har de jobbiga typerna, det finns matchvinnare, poängspelare, de som jobbar väldigt hårt i det tysta och de som sätter laget före jaget och tar viktiga roller. Lägg där till att många verkligen bidrar till att det är en bra känsla i gruppen och det gör mig som person och lagkapten väldigt trygg.

Hur skiljer sig känslan i år jämfört med för två år sedan?

— Det första man tänker på är skadorna som störde oss då. Det är såklart att andra länder också kan ha spelare som är sjuka eller skadade och det är ju faktorer som inte går att påverka. En annan grej som skiljer sig väldigt mycket är att vi inte fick de förutsättningar som behövdes inför VM 2016. Det var väldigt få träningstillfällen och lite tid att spela ihop oss vilket gjorde det jobbigare när det blev VM.

Det har ändrats?

— Ja nu har vi fått de förutsättningar som behövs och det är upp till oss som lag att visa att vi tagit användning av det. Vi har kunnat ha två bra år med flera läger och matcher som gjort oss väl förberedda.

Att herrlandslaget är väl förberedda syntes inte minst på EFT i oktober där Sverige förutom att vinna alla matcher imponerade spelmässigt.

— Absolut skiljer det sig mellan ett sista EFT och VM men att vi bara släpper in fyra mål i spel 5 mot 5 på 180 minuter är riktigt bra. Det är något vi tar med oss och det visar att vi är trygga i vårt spel. Det har varit väldigt jobbigt om vi släppt in 24 mål på de tre matcherna.

En annan trygghet i truppen är att formationer fått jobba tillsammans under lång tid.

— För mig är kontinuitet över tid väldigt viktigt både vad det gäller truppstorlek och femmor. Det skapar en känsla av trygghet och är du i en trygg miljö så presterar du bättre. De tjugo som är med nu känner sig väldigt trygga tillsammans och i sina roller i formationerna. Det kommer vi ha nytta av i Tjeckien.

LÄS MER: Sveriges trupp – spelare för spelare 

Blickar vi tillbaka till VM 2016 så var kapten Johan Samuelsson en av straffskyttarna som missade sin straff i finalen mot Finland. En förlust som Samuelsson var snabb med att släppa.

— Det är ingenting jag burit med mig alls. Jag är ganska bra på att lämna och gå vidare och det kanske är först nu när man påminns om det som det dyker upp. Det handlar väl framförallt om att vända de negativa känslorna man hade då till något positivt.

Kommer du använda den förlusten som tändvätska?

— Jag vet inte om jag kommer göra det. Men det är klart att det finns ju där att plocka med om det behövs. Alla som var med för två år sedan vet ju känslan och många vet också hur det är att vinna. Det kan nog bli att man mer försöker hitta känslan av att vinna en final och påminnas om det för att få uppleva det igen.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar