Foto: Jonathan Rudman
Grupp B

Kohonen blir historisk: ”När man sitter i gungstolen med krämpor som man blickar tillbaka”

Reserv 1996 och efter det har Mika Kohonen spelat samtliga VM. Imorgon mot Sverige blir han historisk.

När Sverige och Finland möts i första matchen i grupp imorgon lördag så blir det en historisk match. När Mika Kohonen kliver in på planen så kliver han även in på sitt elfte VM vilket innebär att han blir meste VM-spelaren någonsin.

— Det är häftigt att jag har kunnat vara i toppen av innebandyvärlden så länge och konkurrera om platser och en plats i VM-laget. Men generellt sett så är det ju inget samlarobjekt i vem som har flest VM. Det häftiga är att jag i 22 år har representerat det finska landslaget på herrsidan. Det är en häftigt resa såklart men det är inget man funderar på här. Känslor är detsamma och vi är här med ett fantastiskt lag som ska uppnå våra drömmar, säger Kohonen.

Det första VM någonsin 1996 i Sverige var Kohonen reserv. Efter det han han alltid funnits på planen i den finska landslagströjan i varje VM.

— Det är väl när man sitter i gungstolen med krämpor som man blickar tillbaka på det. Här och nu är vi här för att ta ett nytt guld. Att spela VM är största äran och representera sitt land. Men visst jag förstår att det är speciellt att hålla på så länge i toppnivå och världsnivå.

Han gör det efter att kommit tillbaka till landslaget efter att först tappat sin plats efter guldet 2016. En flytt till moderklubben Happee och en fin höst när Kohonen slipat formen och spelat sig till en VM-plats.

— Det känns bra. Allting har gått precis eller lite bättre än jag trodde när man byggde säsongen och satte mål till VM och spelet med Happee. När jag spelar så tvekar jag inte. Jag vet att kommer jag på den fysiska nivån som krävs och vad coacherna vill så vet jag att mitt spel räcker, annars skulle jag inte spela. Men det är ju inte säkert att coacherna väljer en, men egentligen har jag inte funderat så mycket på det. Det blev klart, man blev glad och man började blicka framåt mot det direkt. VM är ju det största man kan spela och det ska bli kul. De senaste dagarna har jag känt en enorm lycka och känns mig väldigt privilegad att förtjäna att vara här en gång till.

Nu är det likt 2008 Prag som gäller och Kohonen har goda minnen härifrån. 2008 vann nämligen Finland över Sverige i finalen på övertid vilket var Finlands första VM-guld någonsin.

— Det är en fantastiskt arena. Jag kommer ihop 2008 och då framförallt semifinalen när vi mötte Tjeckien. Då var det bra tryck. Det är bara Hartwall Arena 2010 som slår det. Det var fantastiskt stämning och vi har ju ganska goda minnen därifrån.

 

Finland anlände till Prag under torsdagen och tränade först på fredagsmorgonen innan de på kvällen entrade O2 arena för ett enklare pass.

— Det var mer att köra lite 3 mot 3 och lite kampmoment. Det brukar vara bra att komma till hallen och suga in atmosfären som blir. Det är ju ganska många som inte varit här. Det är skönt och kul att det börjar imorgon.

Förutom Kohonen står även norska Willy Fauskanger på 10 spelade VM. Efter VM i Prag kommer även Norges Ketil Kronberg och Schweiz Mathias Hofbauer komma upp i 10 VM. Ensam på tronen med 11 spelade VM kommer sportens störste någonsin Mika Kohonen att vara.

LÄS MER: Rekord och milstolpar under VM 2018

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar