Foto: Per Wiklund
Grupp B

Finalrepris i premiären: ”Man vinner inget VM-guld i första matchen”

Styrkebesked och klar seger för Sverige i EFT i oktober. Nu väntar en annan typ av match.

Efter att Finland vann VM-finalen i Riga 2016 har Sverige 5-1 i vinster mot Finland. Senast i under EFT i oktober där Sverige vann med klara 5-1. När lagen idag möts i VM-premiären är det en annan match och ett annat typ av Finland.

– Det blir nog lite lika som 2014 när vi möttes då. Det här är andra gången vi är i samma grupp och 2014 blev en match där vi mätte varandra. Det blev tydligt i varje byte och varje närkamp. Det var lite på gränsen och jag tror det blir exakt likadant nu. Det brukar ju vara så att man sätter lite prägel, äger Finlands Mika Kohonen.

Matchen blir den första i den nordiska gruppen där även Norge och Danmark ingår. En repris på VM-finalen 2016 och en första match för två lag som båda aspirerar på ett VM-guld. För Finlands del handlar det om att försvara guldet även om Kohonen har en annan vinkel.

— Inte försvara ett guld utan det handlar om att vinna ett nytt guld. Det är filosofisk fråga om hur man tänker där men för oss handlar det om ett nytt mästerskap och ett nytt guld att vinna.

På spel står en gruppseger som ger en tidigare match i semifinalen. Kohonen vill dock inte lägga för stor vikt i matchens betydelse.

— Det är klart att varje match och varje dag är viktig ju. Men man vinner inget VM-guld i första matchen utan det är en resa. Varje dag och varje match är viktigt. Vi ska lära oss, svetsa oss tillsammans och om en vecka ska vi ha vara starka.

Matchen blir dock speciell. När Kohonen kliver in på planen så blir det hans elfte VM, mest någonsin.

— Det är väl när man sitter i gungstolen med krämpor som man blickar tillbaka på det. Här och nu är vi här för att ta ett nytt guld. Att spela VM är största äran och representera sitt land. Men visst jag förstår att det är speciellt att hålla på så länge i toppnivå och världsnivå.

LÄS MER: Kohonen blir historisk: ”När man sitter i gungstolen med krämpor som man blickar tillbaka”

Matchstart 15:00 och du kan se matchen här med engelsktalande kommentator 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar