Grupp B

VM-debutanternas kväll mot Norge

Det blev VM-debutanternas kväll mot Norge när Sverige vann stort.
Serie: VM 2018. Matchstart: 19:30
Sverige
9 - 1(3-0, 4-1, 2-1)
Norge

Förutsättningarna fanns där från start. Sveriges andra gruppspelsmatch i VM mot Norge skulle bli debutanternas kväll. Samtliga fem VM-debutanter i turneringen fick chansen i startfemmorna och i målet tog Måns Parsjö-Tegnér plats. En speciell känsla för Parsjö-Tegnér.

— Det är ganska gutt ändå att ta någon minut och reflektera över att det är VM-premiär. Man står där efter att någonstans börjat på en skolgård och nu står man i en VM-match i Prag, säger Parsjö-Tegnér.

I den första perioden spelade Markus Jonsson som gjorde sin första VM-match fram Jonas Svahn till 1-0 och då var målskyttet för Sveriges del igång. 3-0 efter den första perioden växlades upp till 7-0 efter två spelade perioder. Bland målskyttarna återfanns VM-debutanten Albin Sjögren som gjorde två mål. Sveriges 5-0 mål blev dessutom ett rent debutantmål när Johannes Wilhelmsson spelade fram Simon Palmén.

— Det var skönt såklart att sätta den. Jag hade några chanser mot Finland som jag borde gjort mål på då så det var skönt att sätta några nu. Jag kunde gjort fler mål men det kommer framöver, säger Sjögren och berättar om första målet:

— Det var mer en lättnad. Det sitter ju lite i huvudet när man inte får göra ett direkt. Nu är det bara jobba vidare.

TV: Första VM-målen för Sjögren

I den tredje perioden fortsatte Sveriges massiva tryck mot det norska målet och även om segern var klar fanns ingen antydan till att Sverige ville spela av matchen. Trycket kvarstod även om det dröjde till de femtonde minuten innan Sverige gjorde 8-0. Till slut vann Sverige med 9-1 efter ett sent insläppt mål.

Förbundskapten Hill var nöjd med debutanternas insats.

— Helt okej tycker jag. Det är klart att vet att det finns fler spelare i flera formationer som kan prestera bättre än vad de gjorde idag men nu får andra spelare kliva fram istället. Vi fick se bra målvaktsspel och femman med Simon Palmén tycker jag var lysande hela matchen så det fanns plustecken idag också, säger förbundskapten Mikael Hill.

För Markus Jonsson, Johannes Wilhelmsson och Måns Parsjö-Tegnér var det första VM-matchen i karriären. Dessutom mål av Simon Palmén och Albin Sjögren som även spelade i första matchen mot Finland.

— Om vi tar målskyttet först så var det just något vi önskade att sprida ut målskyttet mer. Förra matchen så var det en femma som gjorde alla målen men nu var det flera femmor och lite oprövade namn i VM-sammanhang fick kliva fram och göra viktiga mål. Dessutom var Måns jättebra i målet, säger Hill.

LÄS MER: Fyra sekunder från nollan i debuten: ”Har väl mer akademisk betydelse”

TV: Se målen från matchen här 

Poäng av VM-debutanterna
Markus Jonsson. 0+1
Simon Palmén. 1+1
Albin Sjögren. 2-0
Johannes Wilhelmsson. 0+1

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar