Foto: Per Wiklund
Sverige

Är du världens bästa back? – Ja det tycker jag

Möt Sveriges och även världens bästa back om nya rollen i landslaget och pressen han sätter på sig själv att vara en ledande spelare till en VM-guld.

Under flera år har Emil Johansson lyfts fram som en av de bästa i världen. En världsback som med en kaffe slår sig ner i en fåtölj på spelarhotellet i Prag för att prata om att vara just bäst, pressen han sätter på sig själv och känslan att vara bättre än någonsin.

— Jag är bättre än någonsin, det känner jag. Jag har en bra höst bakom mig i Falun och även bra prestationer i landslaget. Här på plats har jag en större roll som jag trivs väldigt bra i och jag ska vara med och leda det här laget mot ett guld. Det är boost att jag har den rollen och det ger självförtroende, säger Johansson.

Hur känner du att du är bättre än någonsin? 

— Jag är själv min största kritiker och utvärderar mycket på känsla. Det handlar om att känna att man gör en grym insats. Poäng kan man göra även om man inte spelar bra och tvärtom. Att vinna närkamper, skapa mycket offensivt och att det rullar på i en känsla är viktigt för mig, det är det jag utvärderar på.

Något kritiker på läktaren? 

— Nej mina föräldrar är lite för snälla mot mig. De säger att jag varit bra även om jag varit iskall. Fast de kollar alltid, så även mina släktingar i Finland och det är väldigt uppskattad att ha de på läktaren.

LÄS MER: Johansson uppmaning till klacken: ”Nu ökar vi”

Även i landslaget finns känslan att Emil Johansson är bättre än någonsin när han nu gör sitt tredje VM:

— Han är innebandyns schweiziska armékniv, han kan göra vad som helst i världsklass. Ett landslag utan Emil Johansson är ett sämre landslag. Det är en komplett innebandyspelare, kommenterar förbundskapten Mikael Hill.

Emil Johansson förklarar att det nya sättet att spela passar honom perfekt.

— Så här bra känsla har jag inte haft vid något VM tidigare. Den nya staben kom in med ett spelsätt som passar mig perfekt. Nu kan jag inte gnälla på något i spelsystem eller hur vi spelar innebandy, säger Johansson och tar en klunk kaffe.

Varför? 

— Ändringarna gynnar mig väldigt väl. Jag är en spelare som spelar på instinkt och känsla. Börjar jag tänka för mycket och ha allt förutbestämt vart passningar ska slås så brukar det låsa sig. Jag har min ryggmärg i hur jag vill spela och jag vill hitta lösningar själv på planen. Sedan är det såklart bra att ha koll på vilka ytor som är aktuella och vart vi vill, men vägen för att ta sig dit vill jag gärna komma på själv på planen.

Emil Johansson, herrlandslaget

Foto: Per Wiklund

Att Emil Johansson trivs i landslaget och det nya sättet att spela är tydligt, inte minst här under VM i Prag där han varit en av Sveriges bästa spelare. Dessutom har han levererat poäng och sina första VM-mål i karriären. Inför semifinalen mot Schweiz har han gjort 2 mål och 7 assist. Lägg där till en större roll och Johansson bjuder på ett leende.

— Det är väl på alla plan jag vill ta den stora rollen som jag nu har i det här laget. Där ingår även att göra poäng och jag känner att förra VM var knackigt. Jag vill mer och vill vara en spelare som leder laget helt enkelt. Så bra är jag.

Är du världens bästa back? 

— Ja det tycker jag, så är det. Det finns väl några däruppe i snacket och jag är väl lite mer offensiv än de andra. Det är väl Tobbe och så finns det någon finne också som är med däruppe och slåss säger Johansson och syftar på Sveriges Tobias Gustafsson och Finlands Krister Savonen.

Att ändå känna att man är bäst, känner du press då? 

— Press har man och press ska man ha. Vi har en grym konkurrenssituation i det här laget med många duktiga backar. Jag vill också leverera för att ta laget till ett VM-guld. Den pressen sätter jag på mig själv och det gynnar mig. Jag har spelat stora matcher tidigare och vet hur jag reagerar och kan hantera det bra.

Emil Johansson är en offensiv back som ofta återfinns i poängprotokollet. I många fall uppelevs han som mycket offensiva än sina kollegor och vi brukar se honom långt upp i banan. Trots sina offensiva egenskaper har han bortsett från säsongen i Umeå City där han var center i stort sett alltid varit back. En position han nu vill leda Sverige till ett VM-guld ifrån.

— Det är nu det börjar och det är nu jag är här. Jag tänker inte på VM tidigare eller att jag är lite yngre och har fler VM framför mig. Jag är nu för att ta guld och vill vara bidragande till det. Vi som var med 2016 vet vad vi kände på middagen därefter och det är motivation nog, avslutar Johansson innan han tar hissen upp tillbaka på hotellrummet.

LÄS MER: Sveriges mest anonyma spelare: ”Jag trivs med det”

LÄS MER: Kompisvärvningen som blev VM-spelare: ”Han ville inte flytta själv”

Emil Johansson, herrlandslaget

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar