Sverige

Enström avgjorde: ”Jag såg bara nät”

Chans till avgörande - då klev Rasmus Enström fram som säkerheten själv i femte straffomgången och sköt Sverige till VM-final.

Efter en dramatiskt match gick VM-semifinalen mot Schweiz till straffavgörande. Schweiz gjorde mål, Rudd gjorde mål, Måns Parsjö-Tegnér räddade, Galante Carlström gjorde mål, Schweiz missade, Kim Nilsson gjorde mål, Schweiz gjorde mål, Adriansson missade, Schweiz gjorde mål och kvar var läget där Rasmus Enström kunde avgöra för Sverige.

— Det går till femte straffen och jag ska lägga den. Jag såg bara nät faktiskt och det var en jäkla skön känsla när den går in och nu står vi final, säger Enström.

Hann du reflektera över att du kunde avgöra.

— Ja absolut hann jag reflektera. Blir det straffar i slutspel eller VM så vill jag lägga på slutet. Jag brukar säga att jag vill bli geni eller idiot och den känslan gillar jag.

Rasmus Enström som inte är förstahandsvalet som straffskytt varken i landslaget eller i hemmaklubben Falun.

— Jag tycker själv att jag är rätt bra på straffar. Som sagt i Falun har vi ju Alex (Alexander Galante Carlström) som vill lägga varje straff som går och även Adriansson som är bra och Emil är bra. Vi har jättemånga duktiga och jag är inte den som kräver att jag ska lägga straffar.

TV: Se Enströms avgörande här 

Var det en bestämd variant du körde? 

— Jag har ju några på lager och tränarna har varit hårda på att man ska träna upp sig så att man har flera olika varianter. Men den här gick hem och vi är i final och det är det som är det viktigaste.

Matchen sig blev dramatiskt och Schweiz tog ledningen med 4-3 med drygt tre minuter kvar av matchen. Albin Sjögren kvitterade och förlängningen blev mållös.

— De fick väl lite matchen dit de ville. Men vi får in 4-4 rätt hastigt innan vi hann ta ut keepern där i slutet. Det kändes som att vi blev stärkta av det som lag. När det vart straffar så kände man att det här kommer vi att nypa. Man brukar få den där känslan direkt när det blir straffar.

 

Vilken känsla tar ni med er in i finalen? 

— Alla är nog överens om att vi inte kom upp i nivå men samtidigt så är Schweiz jäkligt bra och de är tuffa att möta, det är bara att erkänna. Men nu står vi i final och såklart är det en moralhöjare att vi lyckas komma tillbaka och vi  bränner solklara lägen i sudden som vi aldrig brukar missa. Sedan blir det straffar med en jäkla press på oss men nu lyckas vi lösa det och nu ska vi ta guld.

Ett guld som kan tas om Sverige besegrar regerande mästarna Finland. En repris på VM-finalen 2016 då Sverige förlorade på just straffar.

— Tankarna jag haft sedan snöpliga strafförlusten i Riga. Vi ska vinna guld. jag skiter i hur det ser ut. jag ska ha ett guld igen.

LÄS MER: Parsjö-Tegnér inbytt straffhjälte: ”Fan vad coolt det här är”

Straffar
4-5 Mathias Hofbauer
5-5 Alexander Rudd
5-5 Joel Ruegger – miss
6-5 Alexander Galante Carlström
6-5 Jan Zaugg – miss
7-5 Kim Nilsson
7-6 Patrick Mendelin
7-6 Jonas Adriansson
7-7 Dan Hartmann
8-7 Rasmus Enström – avgörande mål

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar