Foto: Per Wiklund/IFF
Landslag

Läktarcoachen: ”Schweiz är som robotar”

Sveriges läktarcoach tillika Storvretas tränare Andreas Harnesk ger sin bild av kvällens semifinalmotståndare Schweiz.

Ikväll höjs VM-pulsen i Prag för Sveriges del när det är dags för semifinal. För motståndet står Schweiz som Sveriges läktarcoach Andreas Harnesk lagt mycket tid på att studera. Spelarna fick genomgången under lördagsförmiddagen och här kommer en inblick i vad som väntar Sverige ikväll.

— Schweiz i stora drag känns som innebandyns robotar. David Jansson har fått de att bli som maskiner där deras hårddisk är väldigt välprogrammerad i vissa avseenden och så tänker vi i andra avseende där de inte programmerat hårddisken och det är i de delarna vi ska hitta våra öppningar. De har en väldigt start tro på sitt spelsystem, framförallt innan VM har de känts väldigt starka, säger Harnesk.

Robotar? 

— Det märks ju att oavsett hur stor stjärna man är i Schweiz så följer man spelsystemet. Det är jättehårt i jämförelse mot oss där vi har grundprinciper men väldigt mycket på eget initiativ efter grundprinciperna. Schweiz spelar extremt lite efter egna val utan ganska likt rakt av.

Vad väntar ikväll? 

— Schweiz spelar väldigt aggressivt och väldigt rörligt spel. I försvarsspelet är det en Pixbo-styrning där deras högerforward sveper av ganska mycket. När bollen går upp längt med sargerna så är de väldigt aggressiva och överbelastar med bortre kanten och flyttar in till centrala delar av banan. I egna hörn så dubblar de med både vänsterforward och med vänsterback eller högerback och center. De trycker ut med centern till höger. De är väldigt aggressiva.

Offensivt?

— Vi tycker att de har en väldigt spännande offensiv. De är bra på att ha folk i de centrala ytorna och komma mellan olika zoner där det skapas situationer om vem som ska den spelaren. Sedan är de väldigt bra på att hota in centralt för att få oss att krympa och så spelar de utsida längs kant där de blir två mot ett mot våra backar väldigt ofta.

Sedan VM i Riga 2016 har Sverige fyra segrar och en förlust mot Schweiz. Den senaste matchen var i EFT i oktober då Sverige vann med 5-1.

— Schweiz är väldigt roligt för mig. De har ofta en tanke med allting och en väldigt smart tanke. Vissa andra länder kör ju lite mer på känsla och där vet vi att du vinner vi oftast. Men här finns det väldigt mycket för mig att kolla på som de har väldigt genomtänkt.

Under VM har Schweiz vunnit över Tyskland och Lettland i gruppspelet. I gruppfinal mot Tjeckien förlorade de med 4-6 och kvartsfinalen mot Norge blev tuff och krävde avgörande i förlängning. Spelet under VM har dock inte skilt sig avsevärt från tidigare.

— Lite små förändringar. Det har tillkommit lite frislagsvarianter och lite powerplayvarianter, 6 mot 5 osv. Men grundspelet känns exakt likadant förutom att de möjligtvis har tappat lite mod. Förut när de kört 1-2-2 med press högt, framförallt med en femma. Där tvekar de mer på sådana saker.

Hur mycket färdiga lösningar ger ni? 

— Jag tror väldigt mycket att diskutera hur vi ska spela. Scoutingen av motståndarna handlar i mångt om mycket om oss och hur vi ska spela för att vinna matchen. Det handlar om de situationer som kommer att komma och hur vi ska lösa det. Jag ger lite grundtankar men annars så får spelarna prata ihop sig hur de ska lösa det som komma skall.

Något annat i Schweiz att notera inför kvällens match? 

— Nej. De har ju tappat Manuel Engel från Växjö och jag vet inte om det har stört en del. De har ju blivit anklagade för att inte ha en vinnarkultur i Schweiz och det har väl synts lite. Men de har ju lagt väldigt mycket fokus på att vara bra mot just Sverige och Finland och tänkt att de tar ju alla andra. De kommer vara mycket bättre mot oss än vad de varit tidigare. Är de inte det så vinner vi ganska stort. De har inte imponerat mot Norge och Tjeckien,

LÄS MER: Schweiz förbundskapten: ”Det krävs en jackpott för att slå Sverige”

LÄS MER: Spelarstatistik inför semifinalen

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar