Foto: Per Wiklund
Sverige

Förbundskapten Hill: ”Vi ska gasa oss till guld”

Ingen broms när Sverige går för guld.

Sent under lördagskvällen tog sig Sverige vidare till VM-final efter ett straffavgörande mot Schweiz. På söndagsförmiddagen mötte vi en förbundskapten var puls hade lagt sig under natten och han hade fått en god natts sömn.

— Ja det är klart det puls även för mig igår även om man gör så gott man kan för att hålla nere pulsen och vara lugn. Men jag försökte hålla huvudet kallt så gott det gick och ha de dragen som vi gjorde klara oavsett om vi eller de gjorde 4-3. Jag försökte att inte hetsa upp mig allt för mycket varken när de gjorde ledningsmålet eller när vi kvitterade, säger Hill.

Hur summerar du matchen? 

— Jag tycker att det är starkt av oss att komma tillbaka på det sättet som vi faktiskt gör. Vi får ju inte riktigt träff i försvarsspelet. Vi skapar ju tillräckligt med chanser för att vinna matchen själva. Visst vi kunde spelat en mer flödande innebandy med läckrare kombinationer men vi skapar så mycket chanser så att jag tycker att det ska räcka till vinst. Jag har ju varnat för det där Schweiz i ett år nu och de är tuffa.

Har ni använt sättet ni vinner på inför finalen? 

— Vi har dragit några paralleller med andra lag såsom Norge när de är nära att skrälla och Schweiz ändå krånglar sig ur ett tufft läge och de kommer mycket starka med oss på grund av det. På det sättet man kan få energi och en förlösande känsla kan man ha mycket nytta av.

Sverige mötte Finland i VM-premiären då Sverige vände till seger i den tredje perioden. Klart är att Sverige inte kommer bromsa sig till ett guld.

— Man har ju blåst upp förväntningar på finaler förr och så har man suttit där och blivit lite blåst på konfekten och underhållningen. Vi får väl se lite hur det kommer bjudas upp men vi kommer göra vad vi kan för att vinna matchen på våra styrkor. Vi kommer inte försöka bromsa sig ur situationen utan vi vill gasa oss till ett guld. Den är en filosofi vi står för och den vill vi försöka hålla oss till hela vägen. Sedan får vi se hur saker och ting utvecklas.

Har det kommit fram något nytt om Finland här under VM? 

— Det är ingenting nytt, och det var ingenting nytt med Schweiz igår heller. Det är svårt att dölja för mycket kort men vi har med oss väldigt mycket från EFT där man måste träna på de sakerna man ska använda. I Finlands fall kan det vara att de kommer ut och spelar ett annat försvarsspel såsom i VM 2016. Då spelade de 1-2-2 och i finalen 2-2-1. Men det är någonting vi är förberedda på.

I gruppspelsmatchen gjorde Finland samtliga sina fyra mål på spelvändningar.

— Vi har pratat lite om vart de vill sno bollen av oss och hur de attackerar. Återigen så handlar det mest om vad vi gör med bollen för att undvika hamna i de situationerna. De kontrar ju på ett lite annorlunda sätt av vad Schweiz gör så vi får agerar lite annorlunda när tåget väl går.

För din del, känslan några timmar innan VM-final? 

— Jag känner mig väldigt lugn och väldigt trygg med det vi har presterat. Jag fick känslan av när vi pratade igår kväll att det var bra att vi fick ett elddop. Visst hade vi gärna fått avgöra med 10 minuter kvar men vi fick också med oss att när det krävs som mest så presterar vi som bäst. Det hände mot Finland och det hände igår. Jag känner mig väldigt lugn men med det sagt så är det ju en final så jag tror det kommer vara lite fjärilar när det väl är dags, avslutar Hill.

TV: Se VM-finalen live här

LÄS MER: Sveriges spelarstatistik inför finalen

LÄS MER: Från straff till final – så här har Sverige laddat om

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar