Foto: Per Wiklund
Övrigt

Förtydligande från förbundet – bakgrund och svar om konflikten

Svenska Innebandyförbundet förtydligar sin syn på konflikten och de avslutande förhandlingarna med Föreningen SSL.

Sent under onsdagskvällen meddelade Svenska Innebandyförbundet att de avslutar förhandlingarna med Föreningen SSL om Svenska Superligan där framförallt rättigheterna om ligan har varit i fokus. De båda parterna har inte kommit överens och FSSL presenterade den 5 december ett förslag att helt ta över rättigheterna.

– Vi har avvisat avtalsförslaget och avslutat förhandlingarna. Vi vill nu vädja till elitföreningarna att inte starta en fristående liga. Det skulle försvaga svensk innebandy, som vilar på tanken om att elit och bredd ska samverka, säger Klas Hedlund.

I samband med att förbundet meddelade att förhandlingarna har avslutats publicerades även en artikeln på förbundets hemsida med förtydligande i form av Frågor och Svar och vad de avslutande förhandlingarna innebär:

Vad handlar konflikten om?
Förenklat beskrivet handlar konflikten om vem som ska äga rättigheterna till SSL, den högsta serien i vårt seriesystem. Många av föreningarna har uttryckt att de själva vill äga rättigheterna till ligan.

Vad vill SIBF?
SIBF vill fortsätta att hålla samman hela innebandyrörelsen. Vi har ett ansvar för Svensk Innebandy som helhet, vilket innebär att både elit och bredd måste få ta del av resurserna.

Har SIBF förståelse för kraven från FSSL?
SIBF förstår att föreningarna i SSL är konkurrensutsatta, känner höga krav och har höga förväntningar. Vi vill därför öka elitföreningarnas inflytande och ge dem ett ökat marknadsanpassat stöd via nya och befintliga partners.

Ett nej till förslaget skapar i nuläget inga större förändringar:

Vad händer med avtalet mellan FSSL och SIBF?
Avtalet mellan SIBF och FSSL upphör efter säsongen 2018/19. SIBF garanterar föreningarna samma förutsättningar som finns i avtalet även framledes. Det finns även en uttalad ambition från SIBF att ytterligare förbättra villkoren för elitföreningarna.

Det har dock tidigare skrivit en avsiktsförklaring av FSSL att starta en egen liga. I så fall skulle det innebära förändringar för spelare och förningar.

Om någon förening startar en egen liga, vad innebär det för den föreningen?
Om någon förening väljer att starta en egen liga så ingår den föreningen inte i tävling om SM-tecken. Som icke Riksidrottsförbundsansluten förening gäller inte heller försäkringar och regelverk.

Om någon förening startar en egen liga, vad innebär det för spelarna i det laget?
Om någon förening väljer att starta en egen liga så är spelarna i den föreningen inte aktuella för landslaget. De är inte bundna vid sina kontrakt och kan därmed byta förening.

Läs hela förbundets Frågor och Svar om konflikten här 

LÄS MER: Konflikten fortsätter – förbundet avslutar förhandlingarna 

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar