Foto: Anders Andersson
IKSU

I skuggan av målskyttet – en trio målvakter som tagit över

Iksu fortsätter ösa in mål i SSL med ett målsnitt på över 10 mål per match. I skuggan finns en målvaktskonkurrens på tre målvakter efter att landslagsmålvakten Emelie Frisk lämnade efter SM-guldet i våras.

Serieledande Iksu fortsätter att ösa på. De är obesegrade under 2018 och den här säsongen har de fortsatt att imponera med sitt offensiva spel. På 13 matcher har Iksu gjort 134 mål och har därmed ett målsnitt med över 10 mål per match. I skuggan av målskyttet har Iksu släppt in 39 mål, näst minst i SSL den här säsongen efter KAIS Mora på 37 mål. 39 insläppta mål och dessutom en målvaktssituation där tre målvakter konkurrerar om posten. Det är Emelie Fällman, Lovisa Hedin och Linnea Jonsson som alla vaktat målet från start. I seriefinalen mot Pixbo Wallenstam förra helgen var det Fällman som gjorde en bra match med två insläppta mål.

— Jag tycker verkligen att vi gör en bra match då. Försvaret känns stabilt under hela matchen och håller de borta såsom vi pratat om innan. Vi släpper inte till så bra farliga lägen och det bra, säger Fällman.

Bra försvarspel i den matchen och ett bra försvarspel hela hösten.

— Vi har gjort det väldigt bra såklart med så få insläppta. Vi hittade rätt tidigt och det finns ett lugn och trygghet. Sedan finns det såklart alltid saker vi jobbar med men det känns tryggt och stabilt.

Fällman har stått från start de flesta matcherna den här säsongen. Fällman som fått en större roll efter att landslagsmålvakten Emelie Frisk valde att sluta efter SM-guldet. Innan dess var det Malin Marklund som var förstemålvakt. Nu har Fällman tagit över.

— Jag har haft väldigt bra kollegor tidigare och det har jag nu också. Under mina tidigare säsonger har jag lärt mig väldigt mycket som jag har med mig nu när jag fått ta större ansvar. Jag trivs bra med att ta det ansvaret och känner mig redo för det. Det har varit bra för mig att bygga upp det under några och det är roligt att nu får visa vad man går för.

En större roll har gjort att Fällman tydligare fått visa vilken duktig målvakt hon är. I våras blev hon dessutom uttagen i Guldsteget vilket är Svenska Innebandyförbundets satsning på spelare som närmar sig a-landslaget.

— Landslaget är något jag strävar efter. Det är mål jag har och det skulle vara jättekul att få den chansen. Fokus för mig att göra så bra som möjligt i mitt klubblag och hoppas det kan göra att jag får en landslagsplats.

Emelie Fällman, IKSU

Det finns dock en utmaning med att vara målvakt i ett så offensivt lag som Iksu, motståndarna hålls gärna på sin egna planhalva och kommer till färre avslut. Tur då att träningarna finns för Fällman och de andra målvakterna.

— För oss är det verkligen så att träningarna är tuffare än matcherna. Vi är ju ett lag som spelar väldigt offensivt och det gör att det är mindre att göra på matchen men väldigt mycket på träningar. Jag ser det som positivt och utvecklande. Jag får få varje vecka möta dessa spelare på träningar vilket verkligen utvecklar. Det är hedrande att få stå i ett så bra lag.

Förutom Fällman har även både Lovisa Hedin och Linnea Jonsson startat i Iksus mål. Ikväll mot Örnsköldsvik är det Jonsson som står och de tre har konkurrernde situation som sporrar Fällman i sin utveckling.

— Vi har ett jättebra samarbete vi tre och hjälper varandra på ett jättebra sätt både med pepp och att vi sporrar, säger Fällman.

Ikväll avslutar Iksu 2018 med ett norrderby mot Örnsköldsvik. En seger där och de skulle gå obesegrade under hela 2018. En stor del i det har såklart målvakterna.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar