Foto: Per Wiklund
Jönköpings IK

Avslöjar: 20-åringen uttagen i landslaget

Idag släpps första herrlandslagstruppen efter VM - i truppen återfinns tidigare U19-landslagkaptenen.

Herrlandslaget tar ny kraft efter förlusten i VM-finalen mot Finland när det är dags för ny landskamp i början av februari då Sverige åker till just Finland för Finnkampen. I truppen som presenteras idag onsdag har Jönköpings center, det tidigare U19-landslagscenterna Otto Weidman tagits ut. En uttagning som är Weidmans första i a-landslaget.

— Verkligen sjukt kul att bli uttagen och något som jag verkligen har drömt om sedan man började spela innebandy i Vrigstad. Jag är jätteglad, säger Weidman.

Beskedet att han var uttagen fick han i förra veckan. Han förstod dock inte först att han fått en plats.

— Jag satt och hade en lunch med Micke (förbundskapten Mikael Hill) och jag förstod inte att han sa att jag kom med. Jag tolkade det han sa annorlunda än vad han menade så han fick förtydliga ännu mer att jag hade fått en plats. Han själv tyckte han vad tydlig.

Hur uppfattade du det? 

— Nej men jag förstod först inte helt enkelt. Han sa något att jag nu hade tre veckor framöver att jag kunde bygga upp ett bra självförtroende och jag trodde då att truppen skulle tas ut om tre veckor. Men så var det ju inte, jag var ju uttagen och att jag skulle bygga upp och förbereda mig för debyt.

20-årige Otto Weidman karriär och utveckling har gått stadigt men också snabbt uppåt. Han var bärande i det Jönköping som i flera år dominerade på JAS-nivå och var lagkapten i det U19-landslag som spelade VM i maj 2017. Även i SSL har han fortsatt ta för sig där han förra säsongen, hans första i SSL gjorde 11 mål och 24 assist. Den här säsongen har han på 18 matcher gjort 10 mål och 14 assist i det lag som överraskat många och placerar sig på sjunde plats i tabellen.

— Ja visst har det gått snabbt. Men sedan var ju Oskar Hovlund med förra året och det kommer vara fler 98:or med i den här truppen. Men även om det har gått fort till en landslagsplats så känner jag att det är med all rätt jag får chansen. Jag är en bärande spelare i ett lag som har gått bra i år och visat stabilitet under säsongen där vi sällan gör en dålig match. Det är kul att få chansen.

Otto Wiedman, Jönköpings IK Herr

Foto: Jonathan Rudman

Vad har du för förväntningar? 

— Jag förväntar mig ett sjukt högt tempo till att börja med och den internationella innebandyn. Nu blir det mot ett Finland som kanske även de har några nya spelare. Det blir säkert en rolig innebandy och jag får chans att se vad jag går för på internationell nivå och träffa ett härligt gäng med många härliga innebandyspelare. För min del kommer jag också göra allt för att suga åt mig så mycket kunskap jag kan från ledarstaben.

Hur känner du spelmässigt, vad kan vi få se av Otto i landslaget? 

— Först och främst är det ett nytt spelsystem och många nya delar som är olikt hur vi spelar i klubblaget. Jag är lite van vid det sedan U19 då det finns en röd tråd men det finns en utmaning med bara en träning inför att anpassa sig direkt till spelet. Men jag ska åka dit så förberedd som möjligt och ge mig bästa förutsättningar för spela som jag brukar. Väl på plats är det bara att ta för sig och försöka koppla bort nervositet och annat.

Från att börjat spela i Vrigstad till a-landslaget på 20 år. En häftig resa på många sätt för Weidman.

— Det är ju en häftig resa ändå och man tänker sällan på det. Det är mest farsan som pratar om att man har haft en hyfsat bra karriär hittills med SM-guld på juniornivå, kapten i U19 och många andra viktiga matcher. Där har man byggt på erfarenhet som kan vara viktigt nu när man tar ett steg till. Jag är jätteglad att jag får den här chansen och det ska bli sjukt kul. Det är ju ändå att uppleva en dröm som väntar, avslutar Weidman.

LÄS MER: Hela truppen till Finnkampen – fem debutanter 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar