Foto: Per Wiklund
Landslag

Färre matcher inför VM 2020: ”EFT på våren har varit väldigt slitsamt”

Färre matcher för herrlandslaget inför VM 2020.

När herrlandslaget startar om efter VM-finalförlusten gör de det med en trupp med fem debutanter och flera spelare som inte var med och spelade VM. Ett upplägg på truppen som var planerat redan innan VM.

— Det här har varit planen från början så det är inte en reaktion av hur det gick i VM-finalen. Det vi har är ett ganska tajt med tid mellan VM och nästa VM och vi räknar i antalet matcher mot bra motstånd. Vi har bara totalt åtta matcher med Finland, Tjeckien och Schweiz och ska vi då kolla in nya spelare i landslagsmiljön så är det väldigt lite tid vi har att jobba med, säger förbundskapten Mikael Hill.

Efter VM har de senaste två årens arbete börjat utvärderas och VM-turneringen i Prag utvärderas delvis fortfarande. Uppladdningsmässigt inför mästerskapet ser dock inte Hill att de skulle gjort något annorlunda.

— Nej inga stora grejer. Det enda vi än så länge kommit fram till att vi kanske skulle gjort annorlunda var förberedande lägret med VM-truppen. Där kanske vi skulle haft ett annat upplägg med fokus fys-delen. Flera av de andra nationerna tränade ner sig lite mer medans vi valde en modell av att jobba med detaljer och mycket innebandy. Vi släppte visserligen inte in något mål i boxplay och gjorde det bra i powerplay. Men visst där kanske vi tittar på ett annat upplägg.

Nu väntar två nya år innan VM i Finland 2020 där Sverige ska försöka vinna guld. Två år där det blir färre landskamper än tidigare då turneringen Euro Floorball Tour under våren som har varit placerad efter SM-finalen. Det innebär att sex träningsmatcher försvinner.

— Jag tycker att tidpunkten för EFT på våren har varit väldigt slitsam. Tittar vi på vårt lag och även de andra länderna så kommer det spelare som antingen precis har spelet en final eller spelare som inte spelat på flera veckor. Det blir väldigt blandade förutsättningar för att du spela tre matcher på kort tid på bästa motståndet. Det är mycket skavanker från ett slutspel och det är svår tid för en turnering. Av de anledningarna tycker jag det var rätt att ta bort det EFT.

Hur påverkar det er med färre matcher? 

— Det är ju flera matcher som försvinner och det är ju inte bra. Klart det påverkar och kommer vara en liten skillnad mot hur det varit tidigare. Tillfällena för att i skarpare läge testa både spelare och hur vi spela blir färre. Samtidigt förstår jag att det är ett pussel att få ihop kalender med både ligaspel med mycket matcher och där till landslagssamlingar där spelare ska vara pigga.

Mikael Hill är öppen för att titta över kalendern för vilka matcher landslagslagen spelar mellan VM-turneringarna. Att möta länder som Norge, Lettland, Danmark och Tyskland i träningsmatcher är något som skulle kunna fungera.

— Det är såklart inte bra om det blir matcher som det blir i VM-kvalet eller som i gruppspelet i VM mot Danmark med 25 mål. Jag tror inte det gynnar någon. Men med ett annat upplägg där vi får möta lag som Lettland och Norge skulle passa en trupp på ett bra sätt. Då kan man ha lite mer utvecklingstänk i de matcherna men ändå är det tillräckligt bra. Jag tror även det skulle vara för de lagen att möta oss i topp 4 mellan VM.

LÄS MER: Rudman: ”Är det verkligen rimligt med fem VM-finaler?”

Planeringen för herrlandslaget inför VM 2020: 

2019

2 februari – Finnkampen

Slutet av maj – läger Bosön/Uppsala

September – Finnkampen

Slutet av november – EFT i Finland (3 matcher)

2020 

Januari/februari – VM-kval

EFT Höst – 3 matcher

December 2020 – VM i Finland

— Vi har lagt planeringen för 2019 men ännu inte planerat 2020 utan det kommer komma läger och liknande även där, säger Hill.

Rudman: Är det verkligen rimligt med fem VM-finaler?

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar