Foto: Per Wiklund
FC Helsingborg

Beskedet: Helsingborg klarar inte elitlicensen

Nio föreningar klarade inte elitlicensen senast - med tre månader kvar till införandet fortsätter artikelserien med de föreningar som har det tufft. Här FC Helsingborg som planerat för att ta en varning.

Elitlicensen för föreningarna i förbundsserierna närmar sig. Om tre månader ska samtliga lag i SSL, Allsvenskan och Division 1 Herr uppfylla de krav som krävs för att bedriva elitinnebandy i Sverige. De senaste åren har föreningarna fått besked och feedback från elitlicensnämnden för att få information om de skulle klara en elitlicens och vad som behöver förbättras. När 2017/18 summerades var det nio föreningar i SSL som inte uppfyllde kraven. Ett av lagen som i nuläget inte klarar elitlicensen är FC Helsingborg som redan planerat för att få en varning  efter den 30/4 då elitlicensen införs fullt ut.

— Inför den här säsongen så gjorde vi en planering på två år där vi har insett och planerat in att vi inte kommer klara elitlicensen när den införs. Vi har ett för stort negativt eget kapital för att det ska vara realistiskt utan otrolig extern hjälp. Det är orimligt för oss att hinna klart med arbetet tills dess utan vi jobbar på enligt plan där vi ligger i fas, säger Helsingborgs klubbchef Fredrik Azelius.

Så ni tar en varning? 

— Ja vi kommer inte klara det så vi kommer att ta det så kallade ”gula kortet”. Då får vi påbörja kommande säsong så länge vi har en handlingsplan för hur vi ska klara det framöver. Vi kommer att klara det om vi följer den plan som vi har lagt upp. Vi vill fortsätta spela i högsta ligan och vi är fast beslutsamma om att vi kommer göra det.

För Helsingborg är det ett negativt eget kapital som gör att de i dagsläget inte klarar elitlicensen. Ett kapital som varit så länge och som klubben kämpar hårt med för att få positivt.

— Föreningen har haft ekonomiska problem under en ganska långt tid, inte bara elitlicensmässigt. Som förening vill vi må bättre än vad vi har gjort så det handlar inte enbart om det egna kapitalet. Vi vill kunna betala tillbaka lån och vara en sund förening och kunna utvecklas där både elit och bredd mår bra.

Hur agerar ni för att klara licensen? 

— Vi agerar och har agerat på flera olika sätt. Bara inför i år har vi sänkt lönekostnaderna på 50% och det var en väldigt drastisk åtgärd. Vi pratar även med sponsorer för att få in ökat eget kapital och vi har redan fått en liten skjuts. Förutom det så håller vi väldigt hårt i pengarna och följer budgeten.

Om en förening inte har positivt eget kapital den 1 maj 2019 måste en handlingsplan lämnas in. Det är denna som FC Helsingborg redan planerat in i sitt arbete för att långsiktigt klara elitlicensen:

”1 maj 2019 ska alla ha positivt eget kapital. Om föreningen inte har positivt eget kapital 1 maj 2019 får man starta serien, men måste inkomma 1 augusti med ”handlingsplan/kontrollbalansräkning” som uppvisar positivt eget kapital vid räkenskapsårets slut. Sker inte detta sker nerflyttning till säsongen därpå”

Finns det en oro att ni inte klarar det? 

— Jag känner ingen oro men samtidigt vet man aldrig vad som händer. Vi har två stora huvudsponsorer idag som vi har god relation till. Men visst, skulle de eller någon annan större sponsor sluta ett samarbete så kommer vi få det jobbigt. Så länge vi inte är på rätt sida så är det såklart en jobbig sits. Men vi är trygga i den plan vi har lagt och så länge inget oförutsett händer i den så ska vi klara det på långt sikt, dock hinner vi inte till den 1 maj.

Förutom Helsingborg är det flera av de nio föreningarna som i höstas fick förhandsbeskedet att det inte klarar elitlicensen som fortsatt kämpar för att få ordning på alla delar. En av dem är Warberg som initierat projektet ”Rädda Warberg”. Något liknande är dock ännu inte aktuellt för FC Helsingborg

— Vi har inte tittat eller planerat några kampanjer likt det ännu men det kanske är aktuellt att vi får göra framöver. Just nu följer vi vår plan och där kommer vi visserligen inte klara det till sista april men vi kommer göra det med hjälp av den handlingsplan som därefter lämnas in,  säger Azelius.

LÄS MER: Kritiskt läge för Warberg – saknar 2,5 miljon

Bokslutet 30/4 2019 blir avgörande för klubbarna. Så här ser processen ut nu:

  • 30/4 2019 måste klubben ha positivt eget kapital.
  • 1/8 2019 ska handlingar med bokslut in till licensnämnden.
  • 15/9 2019 tar licensnämnden beslut. Klubben som inte har positivt eget kapital varnas, och ska till årsslutet inkomma med kontrollbalansräkning som uppvisar positivt eget kapital mot kommande bokslut.
  • 1/3 2020 degraderas klubben, som inte har återställt positivt eget kapital, ner en serie till nästa säsong 2020/21.

I korthet innebär elitlicensen följande:

  • Säsongen 2014/15 infördes gemensam kontoplan 
  • Säsongen 2015/16 infördes gemensamt räkenskapsår med avslut 30 april
  • Säsongen 2016/17 skulle varje elitförening ha auktoriserad eller godkänd revisor
  • Säsongen 2017/18 skulle varje elitförening vara skuldfri (alltså den 1 maj 2018 fick inga skulder finnas inom idrotten)
  • Säsongen 2018/19 ska eget kapital vara positivt (alltså den 1 maj 2019 måste eget kapital vara positivt)
  • Den 1 maj 2019 gäller innebandyns elitlicens fullt ut

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar