Foto: Jonathan Rudman
SSL-Herr

Dilemmat för Harnesk – har hjälpt motståndarna att bli bättre

Storvretas tränare ställs mot spelarna han utvecklat i landslaget.

Storvretas tränare Andreas Harnesk  är inte bara huvudtränare för mästarklubben som ställs mot Falun i finalen. Han är även läktarcoach i Svenska herrlandslaget där flera av spelare i Falun spelar. Två roller som skapar ett dilemma för Harnesk inför lördagens final. Han har i sin roll i landslaget varit med och gjort sin motståndare bättre.

— Ja men visst är det lite jobbigt. Som tränare är ju det bästa som finns när människor runt omkring en mår bra och utvecklas. Med landslaget då vill vi ju att alla ska utvecklas så att vi kan vinna guld. Men sedan när man kommer hem så känner och ser man ju att nu gör de ju det här vi har pratat om skitbra och kanske skördar framgång mot oss. Det är ju såklart att den blir jobbig. Det är ju lite motstridiga känslor, säger Harnesk.

Årets spelare i svensk innebandy 2018/19 Emil Johansson är en av spelarna i Falun som uttryckligen berömt Harnesk arbete och lyft fram det som en faktor för sin fortsatta utveckling.

—  Harnesk jobbar mycket med video, det gör vi inte i klubblaget så mycket. Det blir ett annat tankesätt när man ser sig själv i olika situationer, har Johansson tidigare kommenterar. 

Just video som är en av Harnesk styrkor lyfte Johansson fram så sent som den här veckan som ett verktyg som gjort honom ännu bättre.

—  Det finns lite saker jag jobbar med. Vi är vanemänniskor, man skjuter eller passar på samma sätt i princip. Jag försöker komma bort från det, jag vill bli mer oberäknelig i spelet. Jag brukar titta på videor på vissa matcher när jag och min formation spelar och se hur jag kan göra det bättre.

Hur känns det att du hjälp din motståndare att bli bättre? 

— Det kanske är skitjobbigt men det är ju skitkul när spelare där kommer fram och tackar och visar uppskattning. Det är ju till och med någon som sagt i intervjuer att jag hjälp den spelaren med dennes utveckling med att ta nya steg i karriären. Sedan är det inte skitkul när vi ska mötas i en SM-final, säger Harnesk.

Det finns dock en uppsida med arbetet. Likväl som landslagsspelarna i Falun har fått mycket av Harnesk så har även Harnesk själv mycket att vinna på sitt arbete. Han om någon vet exakt sin motståndares styrkor och svagheter på individnivå.

— Ja exakt. Det är ju absolut en styrka även för mig. Varje spelare har jag ju verkligen analyserat på väldigt djup nivå och det både jag och alla spelare som är med i landslaget har koll på vad de är bra och mindre bra på individuellt. Vi vet ju vad Galante är skitduktig på och likaså med Emil Johansson. Men det gör ju att jag och vi vet hur vi ska göra för att inte tillåta dem att göra vad de är bäst på.

Vem som har gynnats mest av Harnesk dubbla roller återstår att se. Imorgon kväll vet vi vem som gynnades mest den här gången.

 


Tack för att du läser – hjälp oss fortsätta bevaka Svensk innebandy

Ibnytt.ses skapades i september 2016 för att öka och höja bevakningen av innebandyn i Sverige. Detta har vi sedan dess till största del gjort på ideell basis.

För att vi ska kunna fortsätta rapportera om innebandyn i Sverige och ge dig det senaste behöver vi ditt stöd. Vi vill inte låsa in sajten i en plustjänst eller liknande utan tror att det bästa för innebandy som sport är att vem som helst kan läsa om sporten och följa sitt favoritlag.

Tycker du om det vi gör och uppskattar det vi skriver så får du väldigt gärna stötta oss. Enklaste sättet är att swisha valfritt belopp till 1234545265.

Ditt bidrag gör att vi kan fortsätta bevaka innebandyn och utvecklas som sajt i vår bevakning. Stort tack för att du är med och skapar ibnytt.se.

Swisha XXX belopp till 1234545265
Frågor? Mejla vår grundare Jonathan Rudman på jonathan@ibnytt.se.

stötta ibnytt

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar