Foto: Per Wiklund
SSL-Herr

Matchvinnarens rutiner: ”Det handlar om materialet”

Skobyte i paus, alltid ny linda och sist in på planen - matchvinnaren Henrik Stenberg rutiner skapar trygghet.

Storvretas Henrik Stenberg är finalernas spelare. När det gäller som mest så trivs han som bäst och på meritlistan finns både avgörande i SM-final och VM-final. Imorgon är det dags igen.

— Det är kul när det betyder något och då är jag som bäst, så är det bara. Man kan ju springa in mot de flesta lagen i serien och göra världens bästa match men det betyder absolut ingenting. Men gör du inte en bra match i finalen så är hela säsongen bortkastad. Den betydelsen passar mig, säger Stenberg.

Vad är det som gör att det här är dina matcher? 

— Jag slår på alla cylindrar förhoppningsvis fullt ut när det gäller som mest. Det blir någon slags spänning i de här matcherna som gör att det passar att ha det påslaget. I vissa vanliga matcher passar det inte att ha det påslaget för de andra har inte det. Men i en final är det samma våglängd mellan mitt påslag och matchens karaktär. Den matchningen gör att jag är som bäst. Det är lättare för mig i en final.

För den som följer Henrik Stenberg lite noggrannare från sidan kan se att det är en spelare som sticker ut i sina rutiner. Han byter alltid linda på klubban och i varje periodpaus byter han skor. Skrock? Nej enligt Stenberg är det andra anledningar som gör att han har sina ritualer.

—  Egentligen handlar det inte om att det måste göras. Det har inte med skrock eller liknande att göra. Det handlar om materialet och att jag vill ha bättre material. Linda byter jag varje gång för att det blir bättre grepp på klubban och skor byter jag för att de blir mjuka. Så egentligen är det av rent tekniska värden som jag har de här grejerna för mig.

Så det finns inget som måste göras? 

— Jag går in sist. Det är väl den tydligaste ritualen. Men jag är egentligen inte så vidskeplig så utan det är en rutin för mig. Det är som det ska vara och då känns det bra. Det handlar väl om att jag skapat en trygghet i det och då får det fortsätta vara så. Jag skulle kunna tro att jag inte ska spela finalen och komma dit en minut innan och göra min livs match. Så det är inget att det måste göras på det sättet utan det handlar bara om att hitta anspänningen vid rätt läge och slå på den.

Som alltid har Stenberg levererat från sin forwardsposition. I grundserien gjorde han 29 mål och 27 assist. I slutspelet har det inför finalen blivit 5 mål och 9 assist och han är god form. Detta trots att kroppen börjar säga ifrån. En nyckelfaktor för att han fortfarande håller har varit att han inte spelat med landslaget.

— Hade jag spelat VM så hade jag inte haft någon form alls. För att spela en final så är jag väl i så bra fysisk form som jag kan vara. Jag hade inte kunnat spelat annars så det varit viktigt för mig att bara fokusera på Storvreta.

Som matchvinnare och spelare som avgjort en final. Finns det något sätt du hellre vinner imorgon? 

— Nej faktiskt inte. Jag har ju vunnit på alla sätt det går att vinna på känns det som. Vi har vunnit på straffar, sudden, klart och alla de bitarna och de är alla lika roliga. Visst kan det vara lite roligare att vinna på en avgörande straff men jag ser det som en misslyckad final om det behöver gå så långt. Jag kan hellre vinna med 10-0 och så kan jag sitta bredvid och njuta sista perioden istället.Känsla är vi är bättre än Falun, så är det bara. Sedan gäller det att få ut det, avslutar Stenberg.

Foto: Per Wiklund

 

 


Tack för att du läser – hjälp oss fortsätta bevaka Svensk innebandy

Ibnytt.ses skapades i september 2016 för att öka och höja bevakningen av innebandyn i Sverige. Detta har vi sedan dess till största del gjort på ideell basis.

För att vi ska kunna fortsätta rapportera om innebandyn i Sverige och ge dig det senaste behöver vi ditt stöd. Vi vill inte låsa in sajten i en plustjänst eller liknande utan tror att det bästa för innebandy som sport är att vem som helst kan läsa om sporten och följa sitt favoritlag.

Tycker du om det vi gör och uppskattar det vi skriver så får du väldigt gärna stötta oss. Enklaste sättet är att swisha valfritt belopp till 1234545265.

Ditt bidrag gör att vi kan fortsätta bevaka innebandyn och utvecklas som sajt i vår bevakning. Stort tack för att du är med och skapar ibnytt.se.

Swisha XXX belopp till 1234545265
Frågor? Mejla vår grundare Jonathan Rudman på jonathan@ibnytt.se.

stötta ibnytt

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar