Övrigt

Final för Pixbo efter seger mot taktiskt skickligt Vitkovice

Pixbo vidare till final!

Med IKSU utslaget i den första semifinal stod det svenska hoppet till Pixbo Wallenstam om titeln världens bästa klubblag skulle hamna i Sverige. Pixbo som i sin semifinal ställdes mot tjeckiska Vitkovice.

Vitkovice imponerade från start med sitt försvarsspel där laget låg i en hög 2-2-1 med man-man markering i egen zon. Ibland vriden till 1-2-2 vilket gjorde att Pixbo hade stora problem i de två första perioderna att etablera några längre anfall.  Oklart om det är en taktiskt skillnad för matchen eller om det generellt länderna emellan, oavsett så var det en tydlig skillnad i hur lagen anfaller. Vitkovec snabbt, direkt mot mot och alltid minst 1 spelare på retur. Pixbo försöker hålla boll och spela sig fram till klara målchanser vilket inte lyckades alls i den första perioden.

I den andra perioden justerade Pixbo sina uppspel något och sökte boll på spelare i mittzon för utspel på kant vilket lyckades väl flera gånger och verkligen satte Lenka Kubickova på prov som storspelade i målet. Perioden avslutades med powerplaymål för Pixbo vid tid 19:20 av Emmelie Södergren efter snabbt passningsspel av Isabell Krantz och Ida Sundberg.

Om Vitkovice varit smartast i de två första perioderna tillhörde den tredje Pixbo. Pixbo visade här upp lite varför de är regerande svenska mästare med ett mer fantasifullt passningspel, genomtänkta kombinationer och en Sara Hjorting som dängde igen helt i målet. Matchvinnare för Pixbo blev Alicia Fylke som pricksköt, med dagens lägsta skott in 4-3 med 6:30 kvar av matchen.