Övrigt

Innebandyförbundet röstar förmodligen JA till kvotering

Under onsdagen la Riksidrottsstyrelsen fram ett förslag om kvotering i idrottsförbundens styrelse eftersom de inte uppnått de jämställdhetsmålen som sattes 2011. Svenska Innebandyförbundet är redan där med en fördelning på 57% män och 43% kvinnor. - För oss är den en självklarhet och även något vi har i våra stadgar, säger ordförande Tomas Engholm.

2011 satte Riksidrottsförbundet ett mål att alla medlemsförbunds styrelse skulle vara jämställda vilket i deras fall innebär att inget kön skulle vara representerat med mindre än 40% i styrelsen. Vi onsdagens träff diskuterades det faktum att endast 26 av 71 specialidrottsförbund uppfyller detta och ett konkret förslag las fram om att införa kvotering. Glädjande för Svenska Innebandyförbundet är de redan uppfyller det som behövs med 43% kvinnor och 57% män.

– Vi har och har haft länge i våra stadgar att vi ska vara jämställda. Det är medvetet arbete vi jobbar med på alla plan, inte bara i styrelsen utan även med landslagens ersättningar och liknande. Glädjande att vi är ett av de förbund som uppfyller kraven sedan länge, säger Tomas Engholm ordförande i Svenska Innebandyförbundet.

Förslaget som nu tas fram ska röstat om på RFs stämma i maj 2017. Det kommer bi ekonomiska påföljder för de förbund som inte uppfyller kraven.

– Vi ska ta ett styrelsebeslut på detta. Men eftersom vi har det i våra stadgar så vore det mycket märkligt om vi går emot förslaget. Sen vad vi tycker om de eventuella ekonomiska påföljderna för de förbund som inte uppfyller kraven är något vi måste diskutera. Men jag tror detta behövs då idrotten är ganska konservativ likt bolagsstyrelser och processen måste skyndas på så att vi speglar samhället.

Även Innebandyförbundet har sina utmaningar gällande jämställdhet i lag och distriktsförbund, något som arbetas aktivt med enligt Tomas.

– Vi vet om våra utmaningar och arbetar aktivt med det. Konkret i det vi gör nu så är det bland annat en satsning på kvinnliga ledare och förebilder. Vi har lång väg kvar innan vi är jämställda ute i hallarna. Vi har även ett arbete på distriktsnivå där vi vet att i de styrelserna är det en bit kvar, avslutar Tomas.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar