Allsvenskan

Jönköping jobbar med helheten

Tvåa i Allsvenskan Södra i fjol och efter 8 omgångar av årets säsong placerar sig Jönköpings IK på första plats ledda av tränaren Niklas Pålsson. Ett Jönköping som inför säsongen lagt in en dimension till i hur de jobbar med att utveckla laget i form av självskattningstester och reflektion.

Jönköpings IK slutade förra säsongen på andra plats i Allsvenskan Södra och efter 8 spelade omgångar av årets säsong är laget obesegrade och leder serien med 21 inspelade poäng, 3 före andraplacerade Lindås. 2 oavgjorda matcher har det blivit, den första borta mot Onyx där Onyx även vann i förlängning med 6-5 och den andra i omgång 4 hemma mot Visby där Jönköping tog extrapoängen i förlängning efter seger 9-8 mot Visby. Återigen en imponerande säsongsöppning av det småländska laget med en snittålder på 20,5 år. Jönköping har även lyckas slå det allsvenska målrekordet efter 33-1 borta mot Örebro och förra veckan skrev tränaren Niklas Pålsson på nytt kontrakt 2+1 med start 2017/2018.

– Vi har något jättebra på gång. Vi har en snittålder på 20,5 år och vi kommer vara ännu bättre nästa år oavsett om vi går upp eller inte. Jag tror det är 4 spelare som inte har kontrakt nästa år och de är vi i förhandlingar med. Vi har många bra yngre spelare som är med tränar och många duktiga i division 2. Jag tror vi kommer vara jättestarka i framtiden, säger Niklas till ibnytt.se

Niklas som halvtid jobbar på Manpower och den andra halvtiden är anställd av Jönköping i deras satsning mot SSL

– Jag lägger väl cirka 40 timmar i veckan kring vårt herrlag. Framförallt är det a-laget och det spelmässiga jag jobbar med och sedan har jag lite ansvar kring matcharrangemangen.

En tränare som visar på stor engagemang och som tillsammans med sportgruppen till viss del ändrade upplägget inför den här säsongen.

– Vi har haft bra kontinuitet sedan förra året på de spelare vi ville behålla. Man tappar alltid några spelare men de flesta vi ville ha kvar fick vi behålla och det har varit bra personer som vi har fått in. Vi har lagt upp våra värvningar lite annorlunda i år och kollat våra nyförvärv både personlighet och innebandymässigt. Vad det är för typ av karaktär och ett upplägg med självskattningsanalyser. För oss har det varit viktigt att veta att det kommer fungera i gruppen och kommer tillföra vad man letar efter. Tittar man på etablerade företag så jobbar man mycket efter att sätta ihop välfungerande grupper av människor med olika roller för en bra helhet. Vi har fört över det tänket till oss både när vi värvat och satt ihop formationer.

Ett upplägg med självskattningsanalyser, roller och reflektion som även arbetas med under säsongen.

– Vi jobbar mycket med att reflektera och hur vi agerar. Hur vi når våra presentationer, vilka roller vi har och vad som förväntas av en. Då är det lättare för spelarna att ställa krav på varandra och det har stärkt oss som grupp. Vi pratar öppet om gruppdynamiken spelarna får bedöma själva vart de är just nu. Självskattningsanlyserna har också gjorts på varandra för att skapa en medvetenhet om det matcher sin egen självbild. Vi jobbade nästan ingenting med det ifjol och det är den största skillnaden.

Förutom en starkare grupp och klarare roller så har spelet stämt för Jönköping även i år.

– Spelet har fungerat bra, vi är jättestarka i vårt etablerade försvar och har bara släppt in 4 mål där. Försvarsspelet stämmer bra men ska vi kunna gå upp så måste även anfallsspelet fungera för man orkar inte ligga i förvar i 60 minuter mot SSL-lagen och det jobbar vi jättemycket med. Där handlar det om att kunna variera oss med boll. Det var också därför vi värvade in spelande backar som även håller i SSL. Vi jobbar också mycket med fysiken vilket krävs ett lyft om vi ska kunna gå upp. Jag tror det är vi, Kalmarsund och kanske något lag till som tränar så hårt som vi gör.

Fortsätter säsongen så bra som den inlett för Jönköping väntar återigen ett tufft SSL-kval vilket också är målet.

– Målsättningen är att komma till kvalet och när man väl är det är det som alla lag att man vill vinna alla matcher. Vi vet hur tufft det är och det är små marginaler och gäller att hålla sig på banan. Vi kan inte ha så många utvisningar i ett kval som vi haft den här säsongen. Vi har mycket att jobba med för att ta oss hela vägen. Det är inget vi fokuserar på just nu utan det är nästa match som gäller och att utveckla individerna. Det känns även som att vi är på rätt väg organisatoriskt för att klara av spel i SSL.

Men för att ta sig dit gäller att fortsätta vinna matcher i Allsvenskan Södra och sedan vinna ett kval i en  serie där storsatsande FBC Kalmarsund i laget utmanar tillsammans med lag som Onyx, Örebro, Lindås som idag ligger på kvalplats.

– Onyx är starkare än vad jag förväntade mig. Det är framförallt att de har så bra powerplay och boxplay. Men Onyx har en ganska tunn trupp så vi får se när den berömda februari månad kommer. Kul att det gått så bra för Crafstaden. De jobbar alltid hårt.

– Lag som överraskat negativt är Visby och Kalmarsund. Visby med den truppen de har är inte godkänt med bara 2 segrar. Kalmarsund har också tappat mer än jag trodde men jag tror det kommer fixa kvalet, även om det kommer vara precis. Men ja någon kommer ju missa av lagen i toppen.

Ja visionen för Jönköping är klar och det blir spännande att se när säsongen summeras om Niklas Pålsson och föreningens arbete med spelarna ger de utdelning som önskas. Visionen är långsiktigt och med Niklas kontrakterad i flera år framåt finns tid och utrymme att arbeta just långsiktigt mot visionen. Just nu är det landslagsuppehåll vilket till viss del innebär andra aktiviteter för Jönköping.

– Vi försöker alltid hitta på lite roliga grejer när vi har möjlighet. Vi var på spa i måndags och sen har vi malt individuella samtal nu i veckan. Helgen blir spellediga för att vila förutom de som är iväg på EFT U-19. Sen kör vi igång med 4 pass i veckan igen, avlutar Niklas.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar