Foto: Per Wiklund
Övrigt

SSL-domaren Wissman gästar IBsurr

I det senaste avsnittet av Innebandysurr gästar SSL-domaren Rickard Wissman podcasten för ett långt samtal om rollen som SSL-domare.

 

Albin Skur och Jesper Gribe som har podcasten Innebandysurr har i den senaste avsnittet vilket du kan lyssna på här ett långt samtal med SSL-Domaren Rickard Wissman om vägen till att bli SSL-domare, hur det är döma, kemin med domarpartner Thomas Andersson, passionen för innebandy och mycket.

Wissman som inledde sin domarkarriär när han var i 16-17 års ålder har dömt med sin nuvarande kollade Thomas Andersson i 6-7 år. Starten på karriären blev när han såg en annons om en domarutbildning i tidningen och han tyckte det lät intressant.

-Jag såg en annons i aftonbladet eller något. Ikväll är det domarkurs och jag testade. Det var det ju ett extraknäck och sen har det vuxit därefter. Det är min stora hobby och passion och då kanske inte pengarna har till saken att göra, säger Wissman.

Intresset för innebandy har funnits länge och som högst har Wissman själv spelat i division 1 vilket är nuvarande Allsvenskan och det i Farsta där han i första matchen tog en utvisning i första bytet passande nog som en framtida SSL-domare. Sedan 6-7 år tillbaka gjordes satsningen mot SSL.

– Det blev på allvar när min domarkollega Ted slutade och Thomas kollega Kalle Fahlander slutade och vi fick en möjlighet att satsa tillsammans. Vi fick kliva ner i division 2 och börja som ett nytt par och traska oss upp till superligan och även internationellt.

Domarparet Wissman och Andersson var ett av två svenska domarpar i VM och de har flera förberedelser och ritualer innan match.

– De ser alltid likadana ut oavsett vilken match vi dömer. Om det är en internationell match eller träningsmatch. 90 minuter innan match i hallen. kollar planen, hänger lite, känner av med tränarna och känner på atmosfären. Vi spelar alltid fotboll. Först nickar vi lite och sen kör vi straffar eller två nudd. Viktigt vem som vinner. Den som förlorar får ta bollen till nästa match.

Rollen som SSL-domare och situationer som uppstår är något som diskuteras i podcasten. En situation är när man som domare gör fel.

– Första man sa efter matchen att det här blir fel. Vårt jobb är att göra så lite misstag som möjligt. Sen tror jag att det är bra att vi är mer synliga och är mer tillgängliga som domare.

En annan är konversationer med spelare och ledare under match.

– Ställer man en bra fråga ska man få ett bra svar. Vår uppgift är att bedöma. Blir de mer fokus på snacket så blir vi ju fel ute. Sen så är det så att om man har svarat och gjort en bedömning så vill man att spelet ska fortsätta.

Lyssna på podcasten och här längre resonemang av ovanstående, att döma internationellt, hur Wissman och Andersson jobbar med förberedelser inför men också analys efter matcher. Det och mycket mer här.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar