Kampanj

VM i innebandy i Prag 2018 – så underhåller du dig mellan matcherna

Som ni vet kommer 2018 års innebandy-VM att hållas mellan den 1-9 december i år i Prag. Den som är tidigt ute och ordnar med biljetter, resa och logi har därmed chans att från första parkett se Sverige försöka ta tillbaka VM-guldet. Även om fokus i första hand ligger på att heja fram våra duktiga idrottsmän till seger och hålla Sverige-fanan högt finns det förhoppningsvis även tid för annat mellan matcherna. I det här inlägget tänkte jag därför ta reda på vad man kan underhålla sig med i Prag.

Prag är känt som en av Europas vackraste, mest sagolika och bildsköna städer. Den tjeckiska huvudstaden bjuder på vacker arkitektur, romantisk stämning, traditionell gastronomi och god öl. Dessutom är resmålet fortsatt prisvänligt för svenska resenärer (trots att dess popularitet stadigt ökat de senaste åren och priserna likaså) som kan lyxa till det för en billig slant. Årets innebandy-VM är inte första gången som Prag står värd för ett större idrottsligt evenemang. Bland annat hölls PokerStars Championship Prague här i december 2017.

Tjeckerna är därmed vana vid att ta emot internationella resenärer av alla slag och bjuda dessa på en härlig upplevelse. Staden slog rekord år 2017 med 20.1 miljoner turister, varav 10.2 miljoner var utländska turister, enligt Tjeckiens statistiska centralbyrå. Bland de främmande besökarna utmärkte sig tyskarna som största grupp. Man har dock observerat viss ökning av turister från Asien, och då främst Kina som faktiskt har erbjudit direktflyg till Prag de senaste tre åren.

Vad bör en då helst hinna med att se i denna fantastiska stad, förutom att titta på innebandy då så klart. Ett solklart tips är att besöka Karlsbron som är en klassisk sevärdhet ,och för många världens vackraste bro. Bron som byggdes på 1300 talet av Kung Karl IV och som på tjeckiska benämns Karluv Most är 520 meter lång. Bron är omringad av ett stort antal vackra statyer och myllrar vanligen av turister och olika försäljare. Ett tips är att ge dig upp i något av dess torn för en storslagen utsikt över staden.

sea-sunset-bridge-skyline-morning-town-1225115-pxhere-com

Efter att ha vandrat klart på Karlsbron är du troligen hungrig och kanske sugen på att testa de inhemska läckerheterna. Tjeckisk mat består huvudsakligen av relativt tung husmanskost med kött och potatis i olika former. Landets gastronomi bär likheter med det ungerska och österrikiska köket och bjuder inte sällan på ingredienser som vitkål, fläsk och klimp. Vegetarianen, eller den som helt enkelt är ute efter något lite lättare kan tröstas med att Prag därutöver bjuder på ett rikt och varierat utbud av det internationella köket. Vad sägs exempelvis om anrika restaurangen Alcron som bjuder sina gäster på en avsmakningsmeny bestående av bland annat tonfisk-sashimi och ceviche på kammusslor.

Visste du att pilsner härstammar från Tjeckien och att bryggmästaren Josef Groll tappade upp världens första pilsner i staden Plzeň på 1800-talet? Landet är känt som en klassisk öl-nation och har ett antal större bryggerier, av vilka Budweiser Budvar och Pilsner Urquell måhända klingar bekant. På besök i Prag bör du därmed besöka en av ortens alla bryggerikrogar och insupa såväl den gyllene drycken som den lokala atmosfären. Typiska tjeckiska ölstugor kallas för ”Pivnice” eller ”Hospoda” så håll utkik efter skyltar med dessa ord.

Beroende på seger eller förlust för vårt innebandylag är du avslutningsvis kanske sugen på att fira eller trösta dig med en rejäl utgång när du väl är i Prag. Tur då att staden bjuder på ett stort urval av nattklubbar och mindre barer för den festsugne. En stor del av klubbarna ligger runt omkring Vaclav torget och gamla torget. För att undvika turister och socialisera med lokalbefolkningen tipsas om nattlivet i området Zizcov.

Och med allt detta sagt blickar vi nu framåt mot december och det annalkande världsmästerskapet, och så hoppas jag att vi kanske sammanstrålar på någon kullerstensgata i Prag i december iförda Sverige-tröjor.

Martin Sköld

Skånsk smålänning med uppväxt i Staffanstorp. Brinner för all sorts utveckling, affär och/eller i kod. Digitalt är hygienfaktor!

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar