Foto: Per Wiklund
Övrigt

Innebandyprofil hade olämplig kontakt med 15-åring

Dagens Nyheter avslöjar att en Innebandyprofil som tidigare hade ett internationellt uppdrag haft olämpliga kontakter med en då 15-årig flicka.

Det är Dagens Nyheter som avslöjar att en svensk välmeriterad innebandyprofil i 50-årsåldern haft olämplig kontakt med en då 15-årig flicka efter att ha träffats på en föreläsning i flickans innebandydistrikt. Efter föreläsning ska mannen enligt DN ha tagit kontakt med flickan på Facebook och haft en konversation som ansågs olämplig. Mannen har även försökt ringa till flickan.

– När han började och så, då kände jag att nej, nu är det någonting som är fel, nu är det för mycket säger 15-åringen.

Även personer nära kopplade till 15-åringen reagerade.

– Jag fick se konversationerna, vad de hade skrivit, och till en början var det bara vanligt smicker, han frågade vad hon hade för mål med karriären, så som vi också pratar. Mot slutet tyckte jag att det blev konstigt, det var konstiga saker som kom fram, och jag slog larm till förbundet, att här gick det över gränsen, säger personen till DN.

Bland annat har mannen vilket går att utläsa av konversationen som DN har fått se erbjudit flickan att fixa hotell och bjuda flickan på bubbel i samband med SM-finalen. Mannen hävdar att han inte visste att flickan var 15 år och förnekar att det skulle finnas en ”baktanke” med konversationerna.

– Jag har aldrig kontaktat henne, och det finns ingenting som är brottsligt, det finns ingenting som tyder på någonting. Sedan om någon har tolkat någonting, det är mycket möjligt, men det där finns inte. Det finns ingenting som är på något sätt brottsligt, säger mannen enligt DN.

Mannen var aktuell för en tjänst hos Svenska Innebandyförbundet. En tjänst som mannen inte fick efter att förbundet informerats om konversationerna med 15-åringen.

– Vi har valt att inte anlita honom i det svenska förbundet utifrån det som har varit. Hade det gått till åtal hade vi absolut agerat på det, säger Svenska innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk.

Mannen själv förnekar att det att det skulle finnas planer för ett tjänst och även att Göran Harnesk ska ha pratat med honom om fallet.

Ett uppdrag som mannen fick efter att förbundet informerats var ett uppdrag hos det Internationella innebandyförbundet dit han nominerats av den svenska förbundsstyrelsen. Mannen har nu lämnat det uppdraget av personliga skäl.

Avslöjandet och den uppföljande intervjun med mannen går att läsa i sin helhet på Dagens Nyheter.

Under torsdagen valde Svenska Innebandyförbundet att belysa ämnet på sin twitter med en länk till Dagens Nyheters artikel och hänvisning till förbundets eget arbete för jämställdhet och en trygg idrott vilket går att läsa mer om här. 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar