Foto: Malin Lundmark
SDF SM 2018

”Det viktigaste var självklart att vi vann guldet”

Örebros Emil Ruud summerar det historiska guldet i SDF-SM.

Örebro klev in i turneringen som ett av de förhandstippade distrikten att ta hem guldet, speciellt med tanke på att truppen innehöll flertalet spelare med meriter från SSL.

– Det var ingenting man tänkte på när man spela då var de bara att köra. Men man kände lite innan att man var tvungen att prestera under turneringen. Laget fick en liten press på sig att man skulle vinna matcherna men jag tyckte vi hantera det väldigt bra och spelade som vanligt, säger Emil Ruud till Ibnytt.

Örebro hade på förhand en tuff grupp med Södermanland, Uppland, Skåne och Västergötland.

– Jag såg Södermanland som det svåraste motståndet för vi hade haft en träningsmatch mot de som vi vann med udda målet, men även Uppland ledda av Filip Eriksson. Gruppen var ganska tuff ,det var väl mer första matchen som det gick lite lättare i. Jag tyckte Skåne överraskade och gjorde en riktigt bra match även om vi vann den.

Till sist vann man dock slutspelet ganska komfortabelt med fyra raka segrar och 21 plusmål vilket var imponerande siffror. En match är Ruud extra nöjd med.

– Jag tyckte vi gjorde det bra i gruppspelet då vi vann alla matcher och gruppen. Det var de vi ville göra, vinna gruppen. Matchen jag är mest nöjd med är nog Skånematchen den tyckte jag var roligast att spela en jämn match med mycket mål i. Tyckte det var min bästa match i gruppen.

I kvartsfinalen väntade hemmahoppet Västerbotten där man efter en bra förstaperiod satte sig i förarsätet och vann till sist med 5-1.

– Jag tycker de är väldigt starkt av oss att inte bli uppstressad bara för att Västerbotten tar ledning mot oss på hemmaplan och mot oss som många såg som favoriter, vi körde på som vanligt och sen satte vi dit kvitteringen. Efter kvitteringen fick vi bra energi och tryckte in två bollar till så det var skönt.

Värmland väntade i semifinalen, ett lag man kände till väl då det är spelare från Karlstad bland annat, ett lag som man mött många gånger i klubblagssammanhang.

– De var mest att gå ut och spela vårt spel som vi hade gjort i turneringen, vi nämnde lite att de har några riktigt bra skyttar som vi var tvungna att ligga nära och inte låta de komma till några avslut.

I gruppen så besegrades Södermanland med 6-1 och i finalen väntade det gulklädda laget på nytt. Kanske inte det laget som var med i förhandssnacket innan där många trodde på Småland bland annat. En viss press på Örebro kan tyckas.

– Jag tyckte inte de kändes som vi hade nån press de var dock imponerande av Södermanland att slå ut både Småland och Göteborg som gjorde oss lite nervösa , men eftersom att vi mötte de i gruppen så kände vi att vi kunde gå ut och göra rätt saker så skulle det nog gå bra. Hade vi inte vart noggranna och inte gjort rätt säker hade vi inte vunnit.

I finalen så tog Örebro kommandot direkt och tog ledningen och det blev till sist en ledning man aldrig släppte även om Sörmland försökte närma sig. Klart man kände en viss oro när Sörmland kom upp till både 1-2 och 2-3 då var de verkligen nära men sen så ryckte vi ifrån mer och mer. För Ruuds del så öste han in poäng och tog även en plats i Allstar Team i slutändan.

– Jag är nöjd med min insats och bidrog så mycket jag kunde till laget, men det viktigaste var självklart att vi vann guldet med detta gäng som blev en sjuk upplevelse.

Genomgående så var det just förstafemman med Ruud och radarpartner Lundmark som hyllades, men det finns andra som förtjänar större rubriker enligt honom själv.

– Tycker många i laget gör en väldigt bra turnering , som t.ex. Hampus Ardland som är en bollskicklig back som bidrar mycket till offensiven och som är bollsäker, även Simon Möller som är en stark spelare som alltid krigar och som även satte dit några bollar. Finns ännu fler namn att nämna som gjorde en otroligt bra turnering, avslutar Ruud.

Redaktionen ibnytt.se

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar